Politika

ZA RUSIJU JE BOLJI BAJDEN NEGO TRAMP: Vladimir Putin objasnio zašto bi im trenutni predsednik SAD više odgovarao

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je proruskom novinaru Pavlu Zarubinu u sredu (14. februar), tokom intervjua pred kamerama, da bi predsedništvo Džoa Bajden bilo bolje za Rusiju nego ono Donalda Trampa.

Izvor: YouTube/Voice of America/Screenshot

Na pitanje Zarubina o predstojećim američkim predsedničkim izborima, Vladimir Putin je rekao da bi Bajden bio bolji za Rusiju "jer je iskusnija osoba, predvidljiv je, političar je stare formacije".

Međutim, dodao je da će Rusija "sarađivati sa bilo kojim liderom SAD koji dobije poverenje američkog naroda".

Putin je takođe rekao da bi, kako bi se procenila delovanja trenutne administracije, trebalo pogledati njenu "političku poziciju".

"Verujem da je pozicija trenutne administracije izuzetno štetna i pogrešna," rekao je Putin, aludirajući na rat Rusije u Ukrajini.

Prema Putinu, taj rat "mogao je biti završen pre godinu i po dana" da su se poštovali dogovori sa sastanka u Istanbulu u martu 2022. godine. Putin nije precizirao na koje dogovore aludira.

Ruski predsednik je rekao da mu je žao što "nije započeo aktivne akcije u Ukrajini ranije" nego februara 2022, tvrdeći da su zapadni lideri lagali Rusiju o tome da se "NATO neće širiti na istok".

"Mi smo bili i još uvek smo zabrinuti zbog mogućnosti da Ukrajina bude uvučena u NATO, jer to ugrožava našu bezbednost," rekao je Putin.

Putin je takođe tvrdio da Minski sporazumi, protokol o prekidu vatre potpisan između Ukrajine i Rusije 2015. godine, nikada nisu bili namenjeni da budu poštovani, već su korišćeni "da bi se kupilo vreme za opremanje Ukrajine dodatnim oružjem".

Ruski lider je takođe izrazio razočaranje zbog svog nedavnog intervjua sa ekstremnim desničarskim novinarom Takerom Karlsonom.

"Iskreno sam mislio da će biti agresivan i postaviti teška pitanja. Nisam bio samo spreman za to, već sam to želeo, jer bi mi to pružilo priliku da mu dam teške odgovore," rekao je Putin.

"Da budem iskren, nisam u potpunosti uživao u tom intervjuu," dodao je.

(JA/EURACTIV.rs)