Politika

AMERIČKI AMBASADOR O POGROMU 2004.GODINE: Region zalužuje mirnu i prosperitetnu budućnost

Autor Tamara Milošević Grbić

Pre 19 godina na današnji dan dogodilo se nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Iz svojih kuća proterano je više hiljada Srba, njihova imovina je uništena, a zapaljeno je više objekata SPC od kojih su neki trajno uništeni.

Izvor: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Povod za početak nasilja bila je informacija u tamošnjim medijima da su se u reci Ibar u Severnoj Mitrovici utopila trojica albanskih dečaka koje su navodno napali Srbi. Krenuli su napadi na Srbe širom Kosova i Metohije u kojima je ubijeno 19 osoba, povređeno 1000 ljudi, proterano 4000 Srba, uništeno 800 kuća i zapaljeno 35 pravoslavnih crkava. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela. Istog dana UNMIK je dematovao optužbe da su albanski dečaci stradali bežeći od Srba.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji rekao je za Kurir da su događaji od pre 19 godina bili užasni.

"Ono što se dogodilo 2004. godine bilo je užasno. Nasilje uništava mir i stabilnost, ne doprinosi nečemu boljem. Ti strašni događaji mogu poslužiti kao podsetnik na rizike sa kojima se suočavamo baveći se istim problemima danas. Zato je veoma važno da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža dijalog pod pokroviteljstvom EU, da se svima u ovom regionu pruži mirna i prosperitetna budućnost, koju zaslužuju" kazao je Hil i dodao da se slaže se sa izjavom uvaženog kolege Miroslava Lajčaka: "kao diplomata, nisam tu da menjam istoriju, tu sam da menjam budućnost".