Politika

BIVŠI TRAMPOVI SARADNICI UPOZORAVAJU: Ukoliko dobije izbore, povući će SAD iz NATO-a

Autor Milena Antonijević

Više bivših Trampovih savetnika upozorilo je da će Tramp i zvanično da povuče SAD iz NATO saveza ukoliko dođe na vlast. Komentari su usledili nakon njegove izjave koja je izazvala lavinu reakcija.

Izvor: YouTube/CBN News

Dok se bura oko Trampovih komentara u kojima ohrabruje Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve NATO-a za doprinos budžetu, ne stišava, više bivših Trampovih savetnika upozorava da će Tramp i zvanično da povuče SAD iz NATO saveza ako osvoji drugi mandat.

U knjizi „Povratak velikih sila", koja će biti objavljena 12. marta, bivši visoki američki zvaničnik, koji je služio i u Trampovoj i u Bajdenskoj administraciji na visokom nivou, naveo je da ako Tramp pobedi Bajdena u novembru „SAD će biti van NATO-a".

NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi Tramp pokušao da izađe", složio se Džon Bolton, Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost.

Trampovo omalovažavanje američkih bezbednosnih obaveza proteže se i na njihove sporazume o međusobnoj odbrani sa Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general Džon Keli, koji je služio kao šef Trampovog kabineta u Beloj kući.

„Poenta je u tome što on nije video apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u", naveo je Keli u knjizi.

„Mislio je da je Vladimir Putin dobar momak, kao i  Kim Džong Un", priseća se Keli.

„Za njega je to bilo kao da smo podsticali ove momke. Da nemamo NATO, Putin ne bi radio ove stvari", navodi se u knjizi.

Visoki članovi administracije sa kojima je Keli razgovarao, takođe su detaljno opisali kako je Tramp došao blizu povlačenja SAD iz alijanse koja je ključna osnova zapadne bezbednosti protiv Rusije, u prvom mandatu i upozorili da će verovatno ići dalje ukoliko Tramp dođe na vlast.

„Čini se da su demokrate i mediji zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsednikom Trampom. Evropa je videla smrt i uništenje pod Obamom i Bajdenom, a sada još više smrti i razaranja pod Bajdenom", rekao je portparol Trampove kampanje Džejson Miler za CNN.

„Predsednik Tramp je naterao naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtevajući da plate, ali Bajden se vratio da im dozvoli da iskoriste prednosti američkog poreskog obveznika. Kada ne plaćate troškove odbrane, ne možete se iznenaditi ukoliko dobijete još ratova", naveo je on.

U srži Organizacije Severnoatlantskog pakta i sadržano u članu 5 ugovora je obećanje kolektivne odbrane, da je napad na jednu državu članicu napad na sve nacije u alijansi. Tramp se dugo žalio na iznos koji članice NATO-a troše na odbranu u poređenju sa SAD.

U „Povratku velikih sila" više savetnika detaljno opisuje kako je Tramp umalo povukao SAD iz NATO-a na samitu alijanse u Briselu 2018.

„Uvek je brbljao, buncao i skakao gore-dole, a često bi se okretao u smislu „Pa, ja sam pametniji od njih", i sve to", rekao je je Keli, opisujući Trampov način razmišljanja. Keli je rekao da je pokušao da Trampu objasni važnost NATO-a na način za koji veruje da će razumeti. Kelijev pristup uključivao je kombinaciju objašnjavanja šta je zapravo moguće i zbog čega bi moglo biti loše u slučaju povlačenja iz NATO-a.

Ali na samitu je Tramp istrajao. Bivši visoki američki zvaničnik mi je rekao da je Tramp izdao naređenja tadašnjem predsedavajućem Združenog generalštabova generalu Marku Miliju i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu da se SAD povuku iz NATO-a. Uprkos oštrom protivljenju tom potezu. Oni su predsednikovo uputstvo smatrali „zakonitim nalogom" i izradili planove za izvršenje povlačenja.

Bolton se sa istinskim strahom priseća samita 2018.

„Iskreno, bilo je zastrašujuće jer do poslednjeg trenutka nismo znali šta će da uradi. I mislim, on je skoro rekao da će izaći iz NATO-a i onda se povukao", rekao je Bolton.

Druge potencijalne Trampove mete

Mnogi veterani Trampove administracije imaju slično upozorenje za Ukrajinu.

„Podrška SAD Ukrajini bi prestala", rekao je visoki američki zvaničnik koji je služio pod Trampom i Bajdenom.

Primećujući Trampovog komentara u gradskoj većnici za Foks njuz u julu 2023. u kojem se tvrdi da bi, ako bude ponovo izabran za predsednika, mogao da okonča rat u jednom danu, Bolton je rekao:

„Da sam na mestu Ukrajine, bio bih veoma zabrinut, jer ako je sve dogovoreno , pa „šta je još deset odsto ukrajinske teritorije ako to donese mir?", rekao je on.

Podrška SAD Tajvanu bi, kažu, takođe bila ugrožena. Bolton je podsetio na trik koji bi Tramp izveo u Ovalnoj kancelariji.

„Podigao bi vrh svoje Sharpie olovke i rekao: 'To je Tajvan. Vidite ovaj Resolute Desk, to je Kina."

Njegova poenta, prema Boltonu, je da je Tajvan premali da bi se uspešno odbranio od kineske invazije i da je premalen da bi SAD brinule.

Bolton dodao: „Mislim, da sam na Tajvanu, bio bih veoma zabrinut za Trampovu administraciju".

(M.A./EURACTIV.rs)