Politika

UNAPREĐENJE I PROŠIRENA ULOGA U BELOJ KUĆI: Džon Kirbi postaje novi Bajdenov pomoćnik

Autor Milena Antonijević

Džon Kirbi, glavni portparol za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena, dobija unapređenje i proširenu ulogu u Beloj kući, rekao je američki zvaničnik 11. februara

Izvor: Youtube/screenshot/CBS News

Prema pisanju Rojtersa, Kirbi, koji je proteklih godina služio kao glavni portparol Pentagona i Stejt departmenta, imaće novu titulu - savetnik za komunikacije Bele kuće za nacionalnu bezbednost - i biće unapređen u pomoćnika predsednika.

On će biti zadužen za koordinaciju komunikacija za nacionalnu bezbednost u raznim agencijama, potvrdio je zvaničnik.

Kirbi će predsedavati odvojenim timom iz kancelarije za štampu Saveta za nacionalnu bezbednost, koji će nastaviti sa svakodnevnim radom za štampu kao i obično. Na njenom čelu je glavni portparol Adrijen Votson.

Kirbi je bio jedno od najvidljivijih lica Bajdenove Bele kuće, često se pridružujući podijumu na brifinzima zajedno sa sekretarkom za štampu Karin Žan-Pjer kako bi izveštavao o pitanjima nacionalne bezbednosti, posebno od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i poslednjeg napada Izraela na Gazi.

Njegovo pojavljivanje u sali za brifing nastaviće se, srazmerno tome kada pitanja nacionalne bezbednosti budu dominantne teme dana, rekao je zvaničnik.

Anita Dan, viši savetnik Bajdena, izjavila je da Kirbijevo „decenijsko iskustvo u nacionalnoj bezbednosti na visokom nivou i njegovi jasni, strateški uvidi čine ga veoma cenjenim komunikatorom i savetnikom u ovom timu".

„Predsednik Bajden je ponosan što Džon vodi koordinaciju poruka o nacionalnoj bezbednosti u celoj administraciji dok mi nastavljamo da snažno zastupamo naše interese nacionalne bezbednosti kod kuće i u svetu", rekla je ona.

Kirbi, penzionisani admiral američke mornarice, bio je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije otkako je prebačen iz Pentagona 2022.

U okviru nove strukture on će zaposliti malo osoblje koje će mu pomoći da sinhronizuje poruke administracije o pitanjima nacionalne bezbednosti.

(M.A./EURACTIV.rs)