Politika

ŠEF NATO-a ODGOVORIO TRAMPU NA KONTROVERZNU IZJAVU: "Napuštanje alijanse ugrozilo bi američke i evropske trupe"

Autor Milena Antonijević

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio Donaldu Trampu, povodom izjave da ne bi štitio države koje ne plaćaju svoje obaveze, da bi na svaki napad na Alijansu usledio ujedinjen i snažan odgovor

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

U onome što bi bilo zapanjujuće odustajanje od višedecenijske suštinske posvećenosti SAD, Tramp, koji se kandiduje za reizbor u novembru, rekao je tokom predizbornog događaja 10. februara da će ohrabriti Rusiju da radi „šta god, dođavola, želi" bilo kojoj članici NATO-a koja ne ispunjava smernice za potrošnju.

U saopštenju u nedelju, 11. februara, Stoltenberg je rekao da takvi komentari stavljaju evropske i američke vojnike u povećan rizik.

Svaka sugestija nagoveštaj da NATO saveznici neće braniti jedni druge podriva bezbednost Alijanse i dovodi američke i evropske vojnike u rizik, rekao je Stoltenberg i dodao da bi na svaki napad na NATO usledio i snažan odgovor", poručio je Stoltenberg.

Izjava Trampa odmah je naišla na oštru kritiku Bele kuće, koja je ju je nazvala "užasavajućom i nedoličnom" a na nju su reagovali i drugi zapadni zvaničnici.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je uzvratio na komentare i rekao da oni ponovo naglašavaju potrebu da se alijansa održi jakom.

„Nepromišljene izjave o bezbednosti NATO-a i solidarnosti u Art 5 služe samo Putinovom interesu. One ne donose većoj bezbednosti ili miru u svetu", rekao je Mišel u postu na mreži X, misleći na klauzulu o kolektivnoj odbrani.

Prvo stvorena da obezbedi kolektivnu bezbednost evropskih i severnoameričkih naroda protiv Sovjetskog Saveza, Organizacija Severnoatlantskog pakta sada uključuje 31 zemlju širom regiona.

U članu 5 ugovora sadržano je obećanje kolektivne odbrane, da je napad na jednu državu članicu napad na sve nacije u alijansi.

Tramp je godinama netačno opisivao kako funkcioniše finansiranje bloka.

NATO ima cilj da svaka zemlja članica potroši najmanje 2% bruto domaćeg proizvoda na odbranu, a većina zemalja taj cilj ne ispunjava. Ali cifra je smernica, a ne obavezujući ugovor. Zemlje članice nisu propustile da plate svoj deo zajedničkog budžeta NATO-a za vođenje organizacije.

Od 2022. godine, sedam zemalja je ispunjavalo cilj od 2%, u odnosu na tri u 2014. godini, pri čemu su evropski saveznici i Kanada povećavali potrošnju osam uzastopnih godina, prema NATO-u.

Poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš poručio je da nijedna izborna kampanja nije izgovor za igranje sa bezbednošću Alijanse, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke objavilo je poruku sa tagom "Svi za jednog, jedan za sve".

(M.A./EURACTIV.rs)