Politika

TESNA POBEDA DESNIČARA ALEKSANDRA STUBA U FINSKOJ: Haavisto priznao poraz i čestitao protivniku na pobedi

Autor Milena Antonijević

Aleksandar Stub iz Partije nacionalne koalicije desnog centra tesno je pobedio na predsedničkim izborima u Finskoj 11. februara, pobedivši liberalnog lidera Zelene stranke, Peka Haavista, koji je priznao poraz i čestitao mu na pobedi

Izvor: Youtube/STG Series/Printscreen

Stub je proevropski desničarski lider, inače snažan pristalica Ukrajine.

On se proglasio pobednikom u drugom krugu glasanja nakon što je dobio 51,6 odsto glasova pošto je prebrojano 99,7 odsto glasačkih listića, naspram Haavistovih 48,4 odsto, pokazuju podaci ministarstva pravde.

Novi šef Finske biće odgovoran za njenu bezbednost i spoljnu politiku.

U televizijskim izjavama Stubb je svoju pobedu nazvao „najvećom čašću" svog života.

„Miran sam i staložen, ali, naravno, u isto vreme sam izuzetno srećan i zahvalan što su Finci u tako velikom broju glasali i što sam dobio priliku da budem predsednik Republike Finske", rekao je on.

Stub, bivši premijer, pobedio je u prvom krugu 28. januara sa 27,2% glasova, ispred Haavista sa 25,8%. Takođe je vodio u odnosu na Haavista u istraživanjima javnog mnjenja, poslednji put za 6-8 procentnih poena.

Haavisto je Srbu čestitao na rezultatima i novoj funkciji 13. predsednika Finske.

„Verujem da Finska sada dobija dobrog predsednika za republiku. Aleksandar Stub je iskusna, kompetentna osoba za ovaj posao. Nema više brbljanja", rekao je.

Glasanje označava novu eru u Finskoj, koja je decenijama birala predsednike radi negovanja diplomatije, posebno sa susednom Rusijom, i odlučila da se ne pridruži vojnim savezima kako bi ublažila tenzije između Moskve i NATO-a.

Međutim, Finci su promenili mišljenje nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, u brzom zaokretu koji je doveo do ulaska zemlje u NATO u aprilu prošle godine.

Sada pod bezbednosnim kišobranom zapadne alijanse, Stub će zameniti Saulija Niinista, koji odlazi u penziju posle dva šestogodišnja mandata u kojima je zaradio nadimak „šaptač Putinu" zbog svojih prethodnih bliskih veza sa ruskim liderom.

Stub će imati centralnu ulogu u definisanju politike NATO-a Finske, dok će istovremeno preuzeti vođstvo u ukupnoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u bliskoj saradnji sa vladom i delovati kao vrhovni komandant oružanih snaga.

„Tople čestitke Aleksandru Stubu. Finska je naš bliski prijatelj i partner", rekao je švedski premijer Ulf Kristersson u objavi na mreži X.

(M.A./EURACTIV.rs)