Politika

DINAR I DALJE SREDSTVO PLAĆANJA NA SEVERU KOSOVA: Nemački amabasador u Prištini predložio duži tranzicioni period

Iako je od 1. februara stupila na snagu odluka Centralne banke Kosova o evru kao jedinom sredstvu plaćanja, odnosno ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, ova mera se, za sada, ne primenjuje na severu južne srpske pokrajine.

Izvor: Jelena Jevtić/EURACTIV

Ovo bi se moglo objasniti time da su vlasti u Prištini donele odluku da se "obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili promeni sa dinara na evro".

O dužini tranzicionog perioda do sada se nije govorilo, ali, prema pisanju RTS-a, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode predložio je da on bude "duži". Za sada, to je na nivou predloga a takozvani kosovski trgovci koji rade i posluju na severu Kosova i Metohije, u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvo, još uvek primaju dinare.

Na pitanje novinara EURACTIV-a o tome do kada će primati ovu valutu, kažu da ne znaju i da čekaju da vide kako se razvijati situacija.

Prema rečima jednog od trgovaca sa kojim smo razgovarali na ovu temu, oni rade za novac.

"Novac je novac, ja radim za njega, a u kojoj valuti ću da primim, svejedno mi je".

Slično razmišljaju i Srbi iz Kosovske Mitrovice.

"Sve ovo je ovo naporno, jer ne znamo kako ćemo primiti plate idući mesec, ali baš me briga, postoje menjačnice, zameniću. Najmanji mi je problem valuta. Veliki je problem što ne znamo kakva nam je budućnost ovde, šta možemo da očekujemo u narednom periodu", kaže nam jedan građanin.

Na pitanje o tranzicionom periodu, ističe da ne očekuje da će im on mnogo pomoći i da bi "možda bilo bolje da preseku i odmah uvedu".

Nemački amabasador u prištini predlaže duži period tranzicije

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da tamošnje vlasti treba da odrede četvoromesečni prelazni period za prilagođavanje na odluku o evru kao jedinoj valuti, kao što se desilo sa kampanjom za liberalizaciju viznog režima, navodi ovaj portal.

"Moj kolega iz Evropske unije Tomaš Suniog jasno kaže zašto nam je potreban dug period tranzicije i informacije o uredbi CBK. Kosovska vlada je svojom četvoromesečnom kampanjom pre liberalizacije viznog režima pokazala da zna kako da pravilno komunicira. Sada nam je to ponovo potrebno!", napisao je nemački ambasador Jorn Rode na mreži Iks (Tviter).

Uredba Prištine o evru kao jedinom sredstvu plaćanja stupila je na snagu prvog februara, a podrazumeva zabranu upotrebe dinara.

Ta mera pogađa Srbe na Kosovu i Metohiji, koji mahom primanja dobijaju u dinarima iz budžeta Vlade Srbije.

Vlada u Prištini zauzela se za tranzitni period kako bi se građani koji primanja dobijaju u dinarima prilagodili novoj uredbi, ali od prvog februara zabranjuje dotok dinara Kosovo i Metohiju.

Usled toga u Poštanskoj štedionici, jedinoj prostaloj srpskoj banci na KiM, nema dinara za podizanje, kako na šalterima poslovnica tako i na bankomatima.

Ako dinara još i ima za podizanje, to je iz svote dopremljene na KiM pre stupanja na snagu uredbe CBK.

(JA/EURACTIV.rs)