Politika

U OHRIDU NEĆE BITI "SUDBINSKI DAN": Aleksandar Vučić se oglasio uoči pregovora Beograda i Prištine

Predsednik Srbije se obratio javnosti pred put na sastanak sa predstavnicima EU i Aljbinom Kurtijem.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da njegov odlazak na sastanak na Ohrid 18. marta neće biti "sudbinski". Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije on je najavio da dan tog sastanka ne bi trebalo nazivati ni "sudbonosnim".

"Nije nikakav sudbinski niti sudbonosan dan u Ohridu... Svi se nadaju da ću da potpišem osim dela običnih ljudi. Jer nikoga ništa nije briga oko KiM. Brinu samo da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika Srbije. Oni se u stvari svi nadaju da ću da potpišem da bi mogli da traže moju glavu na tacni kao da sam ja pravio plan. A ne zato što bi bili nesrećni ako taj plan bude prihvaćen", izjavio je Vučić o najavljenom susretu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Vučić je rekao da do trenutka početka konferencije za novinare nije stigao nacrt implementacionog aneksa. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je da će taj aneks biti glavna tema sastanka.

"Mi nismo dobili nacrt onoga što želi Evropska unija (EU) kada je reč o implementacionom sporazumu, do 18 sati danas taj papir ne postoji, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je Beograd poslao svoj predlog, a Albanci svoj.

"Pred nama i iza nas nisu laki dani, dugo sam razmišljao i ćutao sam danima o Kosovu", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, naglasivši da za njega normalizacija nije eufemizam za priznanje, ni de fakto, ni de jure.

"Normalizaciju smatram potrebom i poželjnom da imao bolje odnose sa Albancima, da rešimo bezbroj problema i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno ili jedni pored drugih", rekao je Vučić.

Takođe, one je ponovio da Srbija ne odustaje od svojih crvenih linija, a naglasio da "kao predsednik" poziva građane da "veruju svom državnom rukovodstvu".