Politika

OČEKIVANJA OD SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI O KOSOVU: Dobra prilika da se pusti glas, ali ima li ko da ga čuje i reaguje?

Da li je moguće pomiriti stavove članica SB Ujedinjenih nacija i hoće li uticati na Aljbina Kurtija, da se zaustave jednostrani potezi Prištine koji usporavaju napredak dijaloga, znaće se posle 21 čas, kada je sednica i zakazana

Izvor: YouTube/CBC News

U Njujorku će večeras biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o stanju na Kosovu i Metohiji, a o tome može li da "popravi" situaciju na terenu ili se neće desiti ništa novo javnost danima polemiše.

Da li je moguće "pomiriti" stavove članica, hoće li upozoriti i uticati na predstavnike privremenih institucija da ne povlače jednostrane poteze, znaće se posle 21 čas, kada je sednica i zakazana. U Njujorku će večeras biti predsendik Srbije, Aleksandar Vučić, koji će se obratiti na sednici, dok bi ispred privremenih prištinskih institucija trebalo da govori Aljbin Kurti, ako je verovati saopštenju vlade u Prištini.

Šta nas (ne) očekuje posle sednice?

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kosovo onlajn da apsolutno ne očekuje da zapadne zemlje budu kritičnije i oštrije prema Prištini, u poređenju sa stavovima koje inače iznose na redovnim sednicama SB kada se razmatra šestomesečni izveštaj

"Mislim da će zapadne države i dalje da se pridržavaju svog stava koji su imale i ranije i da će nastaviti u tom pravcu. Biće verovatno određenih kritika na račun Kurtija nekim drugim kanalima, kao što ih je i bilo, ali to su uglavnom kritike verbalnog tipa, nema tu konkretnih akcija i sankcionisanja", kaže Rajić.

Bez obzira na malo oštriju retoriku na račun Prištine proteklih dana povodom primene odluke da se ukine dinar, zemlje članice SB koje su priznale Kosovo, kaže Rajić, neće na sednici u Njujorku reći da se zalažu za to da dinar opstane na Kosovu.

Izvor: EURACTIV/ J.A.

"Mogu da kažu da se zalažu za to da recimo tranzitni period bude malo duži da bi srpska zajednica mogla da se prilagodi novim okolnostima, jer oni ne dovode u pitanje uvođenje novih okolnosti nego metod kako uvesti te okolnosti - da li naglo ili postepeno i koliko postepeno. A da će sada reći: ipak srpska zajednica ima pravo da koristi dinar jer je KiM sastavni deo Srbije, sigurno neće, jer su tri stalne članice SB UN zapadnog bloka 2008. zauzele stav koji se nije menjao iako se u njihovim prestonicama vlast menjala više puta, ali se stav spram priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nije menjao", navodi Rajić.

"Prilika da se čuje sve o zabrani dinara na Kosovu"

Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić je dobro što je sednica zakazana jer će biti prilike da se iznesu svi argumenti vezani za odluku CBK o zabrani dinara na Kosovu.

"Dobro je da je došlo do takve sednice gde će moći da se prikažu negativne posledice primene te uredbe koje su već na snazi jer imamo ovih dana upade u Pošte, u finansijske institucije, koje rade u sistemu Republike Srbije, što onemogućava pre svega najugroženijim građanima da dođu do svojih plata i penzija", rekao je Mijačić za Kosovo onlajn.

Ipak, nema velika očekivanja od sednice jer će rezultati biti prilično ograničeni, imajući u vidu da su se velike zemlje Zapada otprilike odredile po pitanju nezavisnosti Kosova i njegove konstitualnosti.

Izvor: EURACTIV/ J.A.

S druge strane i one imaju primedbe na primenu ove Uredbe CBK, tako da videćemo, biće jako interesantno čuti predstavnike SAD, Velike Britanije, Francuske koje su stale iza saopštenja Kvinte po ovom pitanju i videćemo da li će to iznedriti bilo kakav rezultat u smislu daljeg pritiska na kosovske organe ili će biti samo još jedna u moru rethodnih sednica

"Verujem da postoji konkretan pritisak, pre svega od SAD, da Priština odloži primenu ove odluke i da omogući dalju primenu dinara makar dok se ne pronađe rešenje u okviru dijaloga koje bi se ticalo funkcionisanja ZSO i transparentnog finansiranja srpske zajednice od strane Republike Srbije", dodao je Mijačić.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava SB UN zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

U dokumentu se ističe da je na KiM u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija Prištine, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima i ukazuje da je suštinski cilj nelegalne odluke privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa dinara na KiM potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku.

(J.N./EURACTIV.rs)