Politika

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O IZBORIMA U SRBIJI: Šta piše u dokumentu i koji su dalji koraci?

Za ovu pravno neobavezujuću rezoluciju o izborima glasao je 461 evroposlanik, protiv su bila 53, a uzdržanih je bilo 43

Izvor: Printscreen/Youtube/European parliament

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji. Za rezoluciju je glasao 461 evroposlanik, protiv su bila 53 poslanika, a 43 su bila uzdržana.

Šta piše u Rezoluciji EP o izborima o Srbiji?

Izbori u Srbiji 17. decembra 2023. nisu održani u pravednim uslovima, smatraju evroposlanici koji pozivaju na nezavisnu istragu o nepravilnostima, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta.

Izvor: EURACTIV.rs

Zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane aktuelnih predsednika da bi stekli nepravednu prednost, poslednji srpski parlamentarni i lokalni izbori pali su "ispod očekivanih standarda za zemlju kandidata za članstvo u EU", kažu evroposlanici.

U rezoluciji koja je usvojena u četvrtak sa 461 glasom za, 53 protiv i 43 uzdržana, Parlament ističe da su izbori održani 17. decembra 2023. godine, iako neometano sprovedeni, obeleženi brojnim proceduralnim nedostacima. Među njima, ukazuje na nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Podsećajući srpske vlasti da je „ispravno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU“, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, sa posebnim pažnju na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Poslanici Evropskog parlamenta žale zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje da su aktuelni predsednici umešani u izbornu manipulaciju i zloupotrebe, što, naglašavaju, održava nekažnjivost i obezbeđuje da se ova praksa nastavi. Skupština takođe osuđuje izostanak rezultata u procesuiranju i sankcionisanju izbornih prekršaja, uključujući ozbiljne optužbe o nezakonitom manipulisanju biračkim spiskom i biračkim pravom, pritiske i zastrašivanja građana i izbornih kandidata, slučajeve korupcije, falsifikovanja potpisa građana, klijentelizam i nelegitimne i protivpravne zloupotrebe podataka građana.

Pozivajući se na „organizovane napade srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta“, plenarna sednica zahteva povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja u demokratskom procesu.

Parlament osuđuje odsustvo medijskog pluralizma tokom predizborne kampanje, dezinformacije i obilje neetičkog i pristrasnog medijskog izveštavanja u korist aktuelnih predsednika. U poslednjoj deceniji od dolaska predsednika Vučića na vlast, u Srbiji postoji stalna erozija slobode medija, koju karakterišu politički pritisci, pretnje, pa čak i fizički napadi na novinare, upozoravaju evroposlanici.

Obustava EU fondova

Pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu izbornih preporuka OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije, ističe se u rezoluciji. ,Ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju da se finansiranje EU obustavi na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji.

Očekuje se da će konačni izveštaj ODHIR-a biti objavljen u narednim nedeljama.

(J.N./EURACTIV.rs)