Politika

VOZILU SA DINARIMA ZA SRBE ZABRANJEN ULAZ NA KOSOVO: Prištinske vlasti stopirale kamion sa novcem za plate i penzije

Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću. Međutim, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz dinarima je zabranjen

Izvor: EURACTIV/ J.A.

Vlasti u Prištini nisu danas dozvolile da dinari namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, uđu na prostor Кosova i Metohije, pošto je vozilo sa novcem vraćeno sa prelaza Jarinje i to "bez ikakvog obrazloženja ili odbijenice". Reč je o prvom transportu novca nakon 1. februara i stupanja na snagu uredbe Centralne banke Кosova o zabrani prometa dinara.

Кako je "Kosovu onlajn" rečeno u Narodnoj banci Srbije, iako je vozilo sa srpskim dinarima bilo upućeno na prelaz Jarinje prema svim višegodišnjim ustaljenim i vrlo preciznim procedurama, ono danas nije moglo da pređe.

Blindirano vozilo sa dinarima koje je upućeno iz filijale NBS u Кragujevcu na Jarinje stiglo je oko 11 časova gde je novac u dinarima trebalo da preuzme vozilo britanske firme koja poseduje licencu za transport novca sa kojom NBS uspešno godinama sarađuje. Dinare je trebalo da preveze u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću. Međutim, posle višesatnog čekanja odobrenja iz Prištine, dozvola nije stigla i ulaz dinarima je zabranjen. 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je NBS uputila dinare u skladu sa procedurama i dugogodišnjom praksom poput one koja je uspešno sprovođena poslednjih meseci i godina unazad.

Srbi koji žive na teritoriji KiM masovno su podizali novac, zbog čega se smanjila količina dinara u trezoru u Leposaviću, pa se javila potreba da rezerve budu popunjene. Ipak, kako prenosi RTS, ovaj potez predstavnika privremenih vlasti u Prištini, onemogućava srpskom narodu da novac sada podignu.

CKB dala objašnjenje

Portparol carine tzv. Kosova Adriatik Stavljeci izjavio je danas da je kombi Narodne banke Srbije vraćen sa prelaza Jarinje jer, kako tvrdi, nije imao licencu Centralne banke tzv. Kosova za prevoz novca.

"Kompanije koje se bave ovom delatnošću moraju da dobiju licencu od Centralne banke Kosova", rekao je Stavljeci za Kljan Kosova i objasnio da, ako firma koja se bavi prevozom novca nema dozvolu CBK, ona ne može da uđe na Kosovo i Metohiju.

"Kršenje Rezolucije 1244"

Ovaj događaj odvija se malo više od 24 časa uoči vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, koja će biti održana sutra od 21 čas, na zahtev Srbije upravo zbog "jednostranih poteza Prištine".

Srbiju će, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na sednici SB UN predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

"Mislim da je veoma bitno da svi ti razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti, da to svi vide i znaju, da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da mi komplikujemo situaciju, naprotiv. Mi se žalimo na kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara", rekao je Dalić.

Kako je istakao, odluka Prištine o ukidanju dinara jedna je u nizu odluka.

"I upravo u toj argumentaciji koja je pripremljena, gde postoji čitava ta argumentacija šta se sve ustvari dešavalo, šta se krši, koje se rezolucije krše, šta se dešava, kakav se teror sprovodi, šta je krajnji cilj. Krajnji cilj jeste proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, odnosno stvaranje atmosfere gde će oni sami da procene da je više nemoguće da opstanu na KiM", rekao je Dačić.

(J.N./EURACTIV.rs)