Politika

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN-a O KOSOVU ZAKAZANA ZA 8. FEBRUAR: Otvorena za javnost, predstavlja nas Vučić?

Autor Milena Antonijević

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak, 8. februara u 21 čas po našem vremenu. Prema informacijama kojima raspolaže Ivica Dačić, sednica će biti otvorena za javnost

Izvor: YouTube/printscreen/United Nation

Ministar Dačić u razgovoru za RTS navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost.

"Bili smo svedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu", kazao je Dačić i dodao:

"Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi i dalje mogle da se plasiraju laži na međunarodnom medijskom prostoru", istakao je on Dačić, naglašavajući da je "ovo za nas bila teška borba".

Pojašnjava da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, a postoje i takozvane privatne sednice.

"Sa zatvorene sednice se ništa ne objavljuje, a nakon privatne može se objaviti saopštenje", dodao je Dačić.

Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

"Tačno je da se to dešavalo, ali od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice, jer nemamo razloga za tako nešto", istakao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, kabinet predsednika i ministarstvo maksimalno su se trudili da kroz diplomatske kontakte ostvare uticaj da ukoliko dođe do glasanja imamo određeni broj glasova.

"U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sednica bude zatvorena. Mi smo razgovarali sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je poslao poruku da je on dao instrukciju da će Gvajana svojom odlukom predsedavajuće bez glasanja zakazati sednicu za četvrtak i to u otvorenom formatu", poručuje Dačić.

Srbiju će, kako je istakao, predstavljati Aleksandar Vučić.

"Mislim da je veoma bitno da svi ti razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti, da to svi vide i znaju, da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da mi komplikujemo situaciju, naprotiv. Mi se žalimo na kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara", rekao je Dalić.

Kako je istakao, odluka Prištine o ukidanju dinara jedna je u nizu odluka.

“I upravo u toj argumentaciji koja je pripremljena, gde postoji čitava ta argumentacija šta se sve ustvari dešavalo, šta se krši, koje se rezolucije krše, šta se dešava, kakav se teror sprovodi, šta je krajnji cilj. Krajnji cilj jeste proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, odnosno stvaranje atmosfere gde će oni sami da procene da je više nemoguće da opstanu na KiM“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li je stav zapadnih država oštriji prema Prištini nakon te najnovije odluke, Dačić smatra da "možda našem uhu više prijaju ti tonovi, ali da li su oni oštriji ili ne zavisi od toga da li neko to stvarno ozbiljno misli ili priča radi reda".

“Ako vi posle 11 godina kažete Prištini da ih pozivate da hitno formiraju Zajednicu srpskih opština, pa to je zafrkancija. Pa to treba da ih bude sramota. Da bude sramota međunarodnu zajednicu i one koji su potpisali to zajedno sa nama, jer mi to nikada ne bismo potpisali da nije garant bila Evropska unija. Zamislite vi jedan Vašington, Brisel, Pariz, London koji će da moli Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština. Ej, svete, dokle smo mi došli? Ili stvarno neko misli da smo mi glupi“, poručuje Dačić.

Kako je podvukao, Srbija sada vodi borbu na tri fronta. Jedno je pitanje Saveta bezbednosti i KiM, drugi front je pitanje Evropske unije, odnosno situacija oko pokušaja tzv. pune implementacije Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje predsednik nije prihvatio, da se ubaci u pregovarački okvir 35.

“Pet zemalja nepriznavača je praktično taj neki prvi predlog, odnosno nacrt, stavilo na čekanje da razmotri odgovore na tu situaciju, uvažavajući naše primedbe da mi ne možemo da prihvatimo implementaciju nečega oko čega se nismo saglasili, odnosno oko čega je svojom usmenom izrekom predsednik Vučić jasno rekao da je to za nas neprihvatljivo“, rekao je Dačić i nastavio:

“Postoje zemlje koje to guraju po svaku cenu, a predsednik je jasno rekao da to onda znači i veoma ozbiljno ugrožavanje naših evropskih integracija, odnosno evropskog puta Srbije“, dodao je Dačić.

Treća stvar je Evropski parlament i kulminacija pritisaka koja ide sa svih strana.

“Ovde nije reč ni o kakvim političkim pravima i slobodama, ovde je reč o što žešćoj kritici, želji da se što više kritikuje Srbija, ustvari to su glavne poruke, a to znači vi morate da implementirate sporazum, znači maltene da priznate Kosovo, morate da uvedete sankcije Rusiji i verovatno bi onda sve ove političke primedbe bile prihvatljive“, naveo je Dačić.

Podsetimo, Srbija je u ponedeljak, 5. februara predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Zahtev je upućen sa namerom da se skrene pažnja na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

U njemu se naglašava, da u skladu sa tim, takva situacija zahteva održavanje posebne hitne sednice SB UN.

Navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku", navedeno je u zahtevu Srbije.

(M.A./EURACTIV.rs)