Politika

PROCURILO PISMO ADRESIRANO NA PREDSEDNIKA UEFA: Da li će Belorusiji biti zabranjeno učešće u kvalifikacijama za EP?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Procurilo je pismo kojim se od UEFA traži da Belorusiji zabrani učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Izvor: EPA-EFE/MAXIM MALINOVSKY

Evropski zakonodavci pozvali su UEFA da zabrani Belorusiji učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Procurilo je pismo adresirano na Aleksandera Čeferina, predsednika UEFA, kojim se ta organizacija poziva da Belorusiji onemogući učešće u kvalifikacijama.

U pismu, u koje je EURACTIV imao uvid i koje je potpisalo više od stotinu pripadnika Evropskog parlamenta, od UEFA se traži da ponovo razmotri svoju poziciju prema Fudbalskom savezu Belorusije.

Krajem februara, UEFA je donela odluku da suspenduje sve ruske reprezentativne timove i klubove iz takmičenja zbog ruske invazije na Ukrajinu. Sada predstavnici parlamenta, predvođeni Tomašem Frankovskim, traže da se razmotri pozicija Belorusije, velikog ruskog saveznika.

"Verujemo da je važno da UEFA preispita svoj trenutni stav prema Belorusiji", piše u pismu koje je procurilo, a inicirao ga je Frankovski, bivši poljski fudbaler koji je trenutno član Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta.

Izvor: EPA/JACEK BEDNARCZYK

Belorusija bi trebalo da bude u grupi za kvalifikacije sa Andorom, Izraelom, Kosovom, Rumunijom i Švajcarskom. Pismo je poslato istog dana kada je Evropski parlament izglasao rezoluciju o osudi beloruskog režima koji sistematski i kontinuirano ugnjetava građane i glasove koji mu se usprotive.

"Kao bivši fudbaler, moram da kažem da je zahtev da se jedna reprezentacija isključi iz takmičenja uvek težak. Ali gledajući trenutnu situaciju u Belorusiji i rat u Ukrajini, kao i odluke Aleksandera Lukašenka o zatvaranju nevinih građana, takav potez Evropskog parlamenta je, nažalost, neophodan", rekao je Frankovski.

U pismu koje je procurilo pominju se slučajevi zatvorenih suđenja i dugih zatvorskih kazni za novinara Andržeja Poczobuta, nobelovca Alesa Bjaljackog, kao i prognane predvodnice beloruske opozicije, Svjatlane Cikanuskaje.

Izvor: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Pomenut je i slučaj Olega Formina, fudbalskog trenera koji je na osnovu lažnih optužbi proveo dve i po godine u beloruskom zatvoru.

"Kako sve ove činjenice mogu da budu u skladu sa vrednostima UEFA, i mečevima koji bi trebalo da su amblemi mira i saradnje ukorenjenih u fudbalskoj porodici? Belorusko društvo živi u strahu, prestrašeno i terorisano jer zna da odstupanje od Lukašenkovog režima može da izazove gubitak posla ili slobode. Među njima su beloruski sportisti i sportski radnici, i jasno nam je stoga da fudbaleri koji su i dalje u reprezentaciji podržavaju Lukašenkov režim", piše u pismu koje je procurilo.

Izvor: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL

"Sama činjenica da Belorusija učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo može da bude iskorišćena kako bi Lukašenko i njegov propagandni tim 'dokazali' da je režim i dalje dobro prihvaćen u međunarodnoj zajednici. Nisu samo vrednosti UEFA dovedene u pitanje, već i reputacija i imidž u okviru demokratskih društava i međunarodne zajednice", zaključuje se u pismu.

Beloruska fudbalska reprezentacija trenutno je na 97. poziciji FIFA liste nacionalnih timova, ali se još uvek nije kvalifikovala za finalnu fazu Svetskog prvenstva FIFA, niti Evropskog prvenstva UEFA.

(EURACTIV.rs)