Politika

BRNABIĆ I MIJATOVIĆ O SLOBODI IZRAŽAVANJA I OKUPLJANJA: Pretnje i napadi na novinare su "crvena linija"

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović.

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

U otvorenom razgovoru istaknuta je dobra saradnja i značaj stalne komunikacije Vlade sa Savetom Evrope o svim važnim temama.

Brnabić i Mijatović su razgovarale o pitanjima slobode izražavanja i okupljanja. Premijerka je upoznala komesarku Saveta Evrope sa svime što institucije preduzimaju u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara. Brnabić je rekla da su pretnje i fizički napadi na novinare crvena linija, dok je komesarka Dunja Mijatović istakla izuzetnu važnost završetka aktuelnih sudskih procesa koji se vode u slučajevima ubistava novinara, a pre svega slučaj ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je istakla u ragovoru da su ona lično i Vlada Srbije posvećeni stalnom dijalogu sa organizacijama civilnog društva, pre svega sa članicama Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o svim temama. Ministarstvo unutrašnjih poslova održava redovne sastanke sa predstavnicima Konventa u vezi sa Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima.

Brnabić i Mijatović takođe su razgovarale o aktuelnim pitanjima ljudskih i manjinskih prava, uz ocenu da je saradnja sa organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima važna za jačanje celog društva, piše u saopštenju Vlade Srbije.

(EURACTIV.rs)