Politika

CRNOGORSKI PREMIJER U POSETI FRANCUSKOJ: U fokusu razgovora sa Makronom politika proširenja

Autor Milena Antonijević

Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, sastaje se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Očekuje se da će teme razgovora biti bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske, politika proširenja EU, ali i bezbednosna pitanja

Izvor: Youtube/printscreen/Skupština Crne Gore

Premijer Milojko Spajić sastaje se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Crnogorski premijer će boravak u Francuskoj iskoristiti za više značajnih susreta. U fokusu razgovora sa Makronom biće politika proširenja, kao i aktuelna bezbednosna pitanja.

Ambasdor Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević kazao je da u odnosima Crne Gore i Francuske nema izazova i da Pariz pomaže Crnoj Gori da se pripremi za buduće članstvo u Evropskoj uniji, prenosi RTCG.

"Francuska stalno ponavlja i potvrđuje spremnost da nam pomogne u izgradnji naših kapaciteta i da se pripremimo za buduće članstvo. Ono što je na tom planu posebno dobra činjenica je da je Francuska uputila još jednog eksperta koji je nedavno stupio na dužnost. To je već treći uzastopni ekspert koji se bavi pitanjima iz domena najznačajnije tematike u oblasti proširenja", naveo je ambasador Ivanišević u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Osim toga, prema njegovim rečima, u fokusu razgovora će biti i što skorije otvaranje regionalnog centra za sajber bezbednost u Podgorici.

"To je projekat koji smo razvijali i razvijamo u saradnji sa Francuskom i Republikom Slovenijom i koji može imati ogroman doseg ne samo u regionu. Reč je o potpuno novoj strukturi koja je prvi konkretni rezultat Evropske političke zajednice koju je osmislio i pokrenuo francuski predsednik Makron", naveo je ambasador.

Poseta Francuskoj i Spajićev susret sa Makronom, dolazi nakon skorašnjih pozitivnih signala iz Brisela.

Spajić je nedavno predvodio crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU, sa koje je upućena poruka podrške naporima Crne Gore da konsoliduje svoj evropski put, piše Dan.

Kako ističu, posebno je naglašena važnost nedavnih imenovanja u pravosuđu i konsenzusa u crnogorskom parlamentu.ž

Crnogorski premijer će održati i predavanje u kampusu HEC fakulteta, gde će razgovarati sa dekanom. Posetiće i kompaniju EDF (Électricité de France), koja u Francuskoj obavlja poslove kao crnogorska Elektroprivreda, i to će biti prilika za razmenu iskustava, a sastaće se i sa predstavnicima MEDEF-a, najvećeg udruženja privrednika Francuske.

(M.A./EURACTIV.rs)