Politika

BRISEL I FORMALNO PREDLOŽIO UKLJUČIVANJE OBAVEZA IZ OHRIDA U PREGOVARAČKI PROCES: Šta to znači za dijalog?

Ovim predlogom, obaveze is Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU

Izvor: EURACTIV.rs

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju predali su predlog kojim obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU. Prema rečima jednog od portparola Evropske komisije, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze is Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU, prenosi RSE.

Savet ministara EU je u decembru zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navedeno je u tom zahevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno - još 14. decembra 2015. godine. Posle predaje predloga, Savet EU bi trebalo da usvoji ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvatićene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.

Beograd i Priština su 27. februara postigli sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali potpisi nisu stavljeni na aneks primene, jer je to odbio predsednik Srbije. U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primene ovog dogovora.

EU je i ranije poručivala da će i ovaj sporazuma da se uključi u pristupni proces Srbije, kako bi se potvrdio pravno obavezujući karakter tog dokumenta.

Šta piše u sporazumu iz Ohrida?

Aneks sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kako je nazvan na zvaničnom sajtu Evropske službe za spoljne poslove, predstavlja dodatak ranije postignutom Sporazumu.

U Aneksu se u 12 tačaka pojašnjavaju neki detalji koji su ostali nedefinisani posle postizanja dogovora 27. februara: Aneks predstavlja deo Sporazuma; dve strane su se obavezale da primene sve članove Sporazuma i Aneksa brzo i sa dobrim namerama; Sporazum i Aneks postaju sastavni deo pregovaračkog procesa o pristupanju u članstvo u Evropskoj uniji (EU) za Kosovo i Srbiju; obe strane će hitno podržati već ispregovaranu Deklaraciju o nestalim osobama; Kosovo će odmah pokrenuti pregovore u okviru dijaloga koji vodi EU da bi se ostvario adekvatan nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima postignutim u dijalogu - mada se Zajednica srpskih opština ne pominje na direktan način.

Takođe se navodi da će pu roku od 30 dana strane uspostaviti zajedničku komisiju koja će nadgledati primenu ovog sporazuma; u roku od 150 dana, EU će organizovati donatorsku konferenciju za Kosovo i Srbiju - ali sredstva neće biti dodeljena dok svi delovi Sporazuma ne budu primenjeni; obe strane su saglasne da će primeniti tačke sporazuma ne uslovljavajući jednu drugom.

(J.N./EURACTIV.rs)