Politika

KADA ĆE EVROPSKI PARLAMENT GLASATI O MIGRACIONOM PAKTU? Plenarna sednica u aprilu je sve izvesniji datum

Autor Milena Antonijević

Evropski parlament će održati prvo glasanje o zvaničnom odobrenju na plenarnoj sednici u aprilu, navodi se u belešci tela za utvrđivanje dnevnog reda parlamenta, u koju je Euractiv imao uvid

Izvor: Printscreen/Youtube/European parliament

Politički privremeni sporazum o migracionom paktu,  institucije EU postigle su prošlog decembra.

U zakonodavnom procesu EU, nakon što poslanici EU postignu privremeni politički sporazum u međuinstitucionalnim pregovorima, suzakonodavci, odnosno članovi Evropskog parlamenta i ministri EU, moraju formalno da odobre zapečaćeni dogovor u dva odvojena glasanja.

Prema belešci Konferencije predsednika, tela Evropskog parlamenta odgovornog za definisanje dnevnog reda plenarnih sednica, trenutni vremenski okvir postavljen u sredu, 31. januara, predviđa glasanje u parlamentarnom komitetu za građanske slobode (LIBE) u februaru, tehničko prilagođavanje u martu, a glasanje u aprilu.

Kako se navodi, Evropska narodna partija (EPP) tražila je da se o paktu o migracijama glasa najkasnije do marta.

Aprilsko plenarno zasedanje biće poslednja sednica ovog mandata, pred sledeće evropske izbore u junu.

Migracioni pakt je grupa od pet propisa o kojima su institucije EU pregovarale tokom ovog mandata, od septembra 2020. godine, kada je Evropska komisija objavila zakonske predloge.

Od tada su Evropski parlament i ministri EU pregovarali o zajedničkom stavu i na kraju postigli dogovor u decembru 2023.

Zakoni, Eurodac, skrining, uredba o postupku azila, uredba o upravljanju migracijama azila i uredba o upravljanju krizama, obezbediće pravila EU o upravljanju neevropljanima koji dolaze na tlo EU.

Evropska komisija je u decembru pozdravila sporazum kao prvi sporazum o upravljanju migracijama u EU nakon višegodišnjih pokušaja da se pronađe usaglašen pristup kontroli granica na nivou EU.

U decembru, 55 organizacija civilnog društva potpisalo je zajedničku izjavu koja se protivi odobravanju pakta o migraciji, rekavši da „u svom sadašnjem obliku, Pakt daje zeleno svetlo za pritvor, odbijanje i rasno profilisanje, efektivno podrivajući osnovno ljudsko pravo na traženje sigurnosti".

(M.A./EURACTIV.rs)