Politika

"ODLUKA O UKIDANJU DINARA USVOJENA BEZ PRETHODNIH KONSULTACIJA": Evropska komisija ima jasan stav i smernice za Prištinu

Oliver Varhelji je naveo da je Evropska komisija zabrinuta zbog uticaja odluke CBK na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova, posebno na škole i bolnice

Izvor: Printscreen/Youtube/European Commission

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je da je odluka Centralne banke Kosova o ukidanju dinara usvojena bez prethodnih konsultacija i pozvao Prištinu da osigura da tranzicioni period bude dovoljno dug kako bi se pronašlo rešenje putem pregovora u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Varhelji je naveo da je Evropska komisija zabrinuta zbog uticaja odluke CBK na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova, posebno na škole i bolnice.

"Komisija podržava izjavu koju je danas objavio visoki predstavnik preko svog portparola i dalje prima na znanje odluku Centralne banke da dozvoli prelazni period. Komisija poziva Kosovo da osigura da ovaj tranzicioni period bude dovoljno dug da se pronađe rešenje putem pregovora u okviru dijaloga uz posredovanje EU", naveo je Varhelji.

Nakon što je na Kosovu i Metohiji počela primena uredbe Centralne banke Kosova, kojom je jedina dozvoljena valuta evro, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, izvestiti zvaničnim pismima EU, Kinu i Rusiju o situaciji na Kosovu. kao i da će "država učiniti sve da Srbi na KiM dobiju svoja davanja".

Vučić je u svom obraćanju građanima u Palati Srbije ukazao da odluka o ukidanju dinara nije odluka neke posebene institucije, već je to urađeno na inicijativu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Jedini način da oni pobede je da Srbi ne budu na Kosovu, a mi ćemo učiniti sve da oni opstanu", kaže Vučić i dodao da će država pronalaziti rešenja kako će narod na KiM dobijati svoja primanja.

Kazao je da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti oko 22 miliona evra unapred na ime plata, penzija i drugih davanja.

"Mi smo unapred krenuli da isplaćujemo i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu i Metohiji, mnogo pre nego što je vreme za isplatu februarskih davanja. Do 12 sati smo negde oko pet miliona već uspeli da isplatimo", rekao je.

(J.N./EURACTIV.rs)