Politika

ZAKAZANA SEDNICA MAĐARSKOG PARLAMENTA O ŠVEDSKOJ APLIKACIJI U NATO: Da li se očekuju dalja odlaganja odluke?

Autor Milena Antonijević

Mađarski parlament je na dnevni red svoje vanredne sednice u ponedeljak stavio zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u, ali je malo verovatno da će mu prisustvovati poslanici vladajuće stranke Fides

Izvor: YouTube/screenshot/MILITARY TUBE TODAY

To znači da već 20 meseci čekanja Švedske za prijem u NATO-u još ne može da se završi.

Mađarski parlament će na zahtev opozicije održati vanrednu sednicu 5. februara, nakon što je turski parlament prošle nedelje odobrio kandidaturu Švedske da postane 32. članica NATO-a, Mađarska je zvanično poslednja zemlja NATO koja je glasala o tom pitanju.

Međutim, ostaje nejasno koliko će, ako ih bude uopšte, članova vladajuće stranke Fides prisustvovati sastanku, jer su u četvrtak rekli da će „sačekati" da glasaju o članstvu Švedske u NATO-u dok premijer Ulf Kristersson i mađarski premijer Viktor Orban ne dobiju "Sastanak".

Dvojica lidera su, međutim, dobila priliku da razmene nekoliko reči na marginama sastanka Evropskog saveta u Briselu u četvrtak, nakon čega je Kristersson rekao da je njegova diskusija sa Viktorom Orbanom postavila temelje za buduće razgovore.

„Mislio sam da je to bio dobar razgovor koji je postavio osnovu za dugoročniji razgovor sledeći put, gde smo oboje prepoznali da imamo zajedničke imenitelje i da bez sumnje imamo različita mišljenja o dobro poznatim pitanjima", rekao je Kristersson.

Između ostalih pitanja, očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o pristupu zemalja NATO-u, poslovnim interesima i borbenom avionu Jas 39 Gripen švedske proizvodnje u vlasništvu vojski obe zemlje.

Orban je ranije pozvao Kristerssona u Budimpeštu kako bi razgovarali o kandidaturi Švedske za NATO, ali je švedski premijer ranije jasno stavio do znanja da neće pregovarati sa Orbanom o članstvu u NATO-u, rekavši da je Švedska učinila svoj deo posla.

„Nema govora o bilo kakvim pregovorima za Švedsku. Završili smo", rekao je švedski premijer prošle nedelje.

Kristersson je ponovio svoj stav nakon razgovora sa Orbanom u četvrtak, rekavši mu da se neće sastati u Budimpešti dok Mađarska ne ratifikuje aplikaciju.

„Još nemam datum, ali prirodno je da se sretnemo kada postanemo članovi. Imamo još mnogo toga da razgovaramo kada postanemo članovi", rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

Međutim, Kristersson je dodao da tokom sastanka nije dobio nikakve datume kada bi mađarski parlament mogao da glasa ili kada bi mogao da dođe do njegovog sastanka sa Orbanom.

Do sada su opozicione stranke bile uspešne u zahtevu da se parlament opozove sa zimske pauze sledeće nedelje, ali nakon sastanka u četvrtak na kojem se nije pojavio nijedan poslanik Fidesa, sumnja se da će uskoro biti ratifikacije, jer se njima ne žuri.

I predsednik parlamenta Laslo Kever i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nedavno su jasno stavili do znanja da ne vide razlog da se o tom pitanju odlučuje pre nego što se parlament ponovo sastane 26. februara.

Ovo pitanje će biti pažljivo praćeno u Evropi i "preko bare", gde je strpljenje prema mađarskom premijeru već slabo.

Obraćajući se novinarima u Vašingtonu u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Budimpeštu da reaguje brzo.

„Švedska donosi ogromne mogućnosti u alijansu u svakom domenu. Mađarska će sada morati da deluje kako bi završila proces pridruživanja Švedske. Ali u potpunosti očekujem da će se to dogoditi u narednim nedeljama kada se vrati mađarski parlament", rekao je Blinken.

(M.A./EURACTIV.rs)