Politika

DENKOV O "MINI ŠENGENU": "To bi bilo protiv zakonodavstva EU, nema zvaničnih razgovora o ovom pitanju"

Autor Milena Antonijević

Uklanjanje granica između tri nacije bilo bi protivno zakonodavstvu EU, a njihove vlade nemaju nameru da započnu zvanične razgovore o zoni bez granične kontrole jer bi to bilo protivzakonito, izjavio je bugarski premijer Nikolaj Denkov

Izvor: Mondo

Denkov je objasnio da će Bugarska tražiti puno prihvatanje u Šengen po zvaničnoj proceduri.

On je eksplicitno napomenuo da bugarsku vladu podržava Nemačka i dodao da Sofija želi podršku Berlina da do kraja ove godine postigne punopravno članstvo u Šengenu i evrozoni i da ne nastoji da stvori zasebnu zonu bez granica sa Rumunijom i Grčkom.

„Ovakvo uklanjanje granica između tri zemlje bilo bi u suprotnosti sa zakonodavstvom EU. Čujem da ima takvih predloga, ali o njima ne razgovaraju politička rukovodstva tri zemlje", rekao je Denkov uoči samita EU u Briselu.

Poslanici EP Renev Europe predložili su u ponedeljak stvaranje neformalnog mini Šengena između Grčke, Rumunije i Bugarske, koji je trebalo da počne da funkcioniše u leto 2024.

Cilj je bio da se ublaži gust saobraćaj između tri balkanske zemlje.

Inicijativu su pokrenuli bugarski poslanik Daniel Laurer (partija Nastavljamo promene) i rumunski poslanici EP Dacian Ciolos i Vlad Gheorghe, kao i grčki poslanik Giorgos Kirtsos. Inicijativu je najavila i bugarska partija Nastavljamo promene, čiji je Denkov član.

Bugarska partija je partner Obnovi Evrope, iako nije zvanično primljena u članstvo.

Rumunski poslanik Vlad Gheorghe rekao je u intervjuu za Euractiv.bg da su Bugarska i Rumunija već delimično u Šengenu, što ideju o mini Šengenu na Balkanu čini prilično realnom.

On je najavio da su poslanici Evropskog parlamenta dobili neformalne "veoma pozitivne" signale od grčke vlade da će podržati inicijativu.

Bugarska i Rumunija će od 31. marta zvanično postati delimične članice šengenskog prostora, ali sada samo za putovanje morem i vazdušnim putem. Grčka je dugo bila deo zone slobodnog putovanja, ali nema kopnenu granicu sa zemljom Šengena.

Jedino se Austrija protivi proširenju Šengena sa Bugarskom i Rumunijom, a desničarska vlada u Beču tvrdi da Šengenski sporazum ne funkcioniše.

(M.A./EURACTIV.rs)