Politika

"STVAR SE NE MOŽE REŠITI DRUGAČIJE": Poljska opozicija traži vanredne izbore

Autor Milena Antonijević

Lider stranke PiS Jaroslav Kačinjski vrši pritisak na predsednika Andržeja Dudu da raspiše vanredne izbore

Izvor: YouTube/Around the world in 4K

Za PiS novi izbori su prilika da povrati vlast koju je izgubila na prethodnim izborima.

I dok Tuskova vlada nastavlja sa reformama pravosuđa koje imaju za cilj da smanje zabrinutost  i umire Brisel u vezi sa vladavinom zakona u Poljskoj, Kačinjski veruje da su postupci vladajuće većine nezakoniti i da zahtevaju intervenciju Dude.

„Imamo vanrednu situaciju, a ustav je praktično prestao da važi. Rešenje je prelazni period, sa novom vladom pa izbori. Stvari se ne mogu rešiti drugačije", rekao je Kačinjski.

Ovo je najjednostavniji način da se obnovi vladavina prava, insistira on, apelujući na „ljude koji obavljaju funkcije koje donose odluke". Kako je predočeno Euractiv-u, na umu je imao predsednika.

PiS veruje da je nova vlada koja je preuzela vlast u decembru već uspela da razbije demokratski poredak u zemlji, što je slično optužbama koje je iznela sadašnja vladajuća koalicija kada je PiS bio na vlasti.

Da bi omogućio vanredne izbore, Kačinjski želi da iskoristi budžet. Da nacrt budžeta nije dostavljen predsedniku, Duda, bivši član PiS-a, mogao je da raspusti parlament.

Pošto se kabinet držao rasporeda i dostavio budžet u jedanaestom času, parlament nije mogao da bude raspušten.

Međutim, Kačinjski misli drugačije.

Prema njegovim rečima, predsednik ne mora da odobrava budžet, ali može da ga uputi Ustavnom sudu, koji PiS i dalje kontroliše. Tada bi sud mogao da proglasi budžet neustavnim, što bi otvorilo put raspuštanju parlamenta.

Tusk bi mogao da dozvoli vanredne izbore

Duda je odbacio sve sugestije da bi mogao da raspiše vanredne izbore.

„Takva mogućnost uopšte ne postoji. Čak i prosleđivanje predloga zakona Ustavnom sudu ne podrazumeva nužno raspisivanje vanrednih izbora", rekao je on.

Tusk je rekao da ne očekuje da će predsednik raspustiti parlament.

„Bilo bi iracionalno", tvrdi on.

Ipak, nije isključio prekid mandata njegove vlade pod određenim okolnostima, odnosno ako šef države blokira stupanje budžeta na snagu.

„Ako predsednik Duda, po nalogu gospodina Kačinjskog, pokuša da uskrati ljudima isplatu, onda ćemo možda ja i moji koalicioni partneri odlučiti da odmah skratimo mandat i raspišemo nove izbore", rekao je on.

(M.A./EURACTIV.rs)