Politika

"DALJA ODLAGANJA ILI GODIŠNJI VETO VIŠE NISU OPCIJA": Apel na čelnike EU da reše problem u vezi sa pomoći Ukrajini

Većina evropskih partija pozvalo je lidere EU da se dogovore o finansijskoj pomoći za Ukrajinu koju blokira mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Evropska narodna partija desnog centra, liberalni Ranew Europe (Oslobodimo Evropu), socijalisti i demokrate, Zeleni i nacionalno-konzervativni ECR pozvali su lidere EU da se dogovore o daljoj finansijskoj pomoći za odbrambene napore Ukrajine tokom vanrednog samita Evropskog saveta koji počinje u četvrtak (1. februara).

Jedine dve grupe koje nedostaju su ekstremne suprotnosti – Levičari i krajnja desnica, evroskeptična grupa Identitet i demokratija (ID).

"Mi, predsednici glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu, ujedinjeni smo u apelovanju na sve šefove država ili vlada EU (...) da donesu odluke koje su potrebne za suočavanje sa izuzetnim izazovima koji su stavljeni pred Ukrajinu", navodi se u deklaraciji koju su potpisali predsednici grupe.

Dok su lideri bloka uspeli da zaobiđu opoziciju mađarskog premijera Viktora Orbana i pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju sa Kijevom, Orban je 15. decembra stavio veto na finansijsku pomoć EU Ukrajini od 50 milijardi evra, dovodeći u sumnju kapacitet Evrope da pruži stalnu podršku.

U jasnoj poruci Orbanu, predsednici grupa naglašavaju da "dalja odlaganja ili godišnji veto nisu opcija".

Grupa ECR koja se stavlja na stranu ostatka snaga u Evropskom parlamentu čini saradnju između mađarske vladajuće stranke Fides, koja trenutno nije povezana ni sa jednom grupom, i nacionalno-konzervativne snage veoma malo verovatnom.

"Pozivamo Evropski savet i države članice da ispune svoja obećanja, obezbede efikasnu i održivu dugoročnu vojnu podršku Ukrajini i pojačaju napore za isporuku municije i vojne podrške koja je tako hitno potrebna ukrajinskim odbrambenim snagama, ", dodaje se u saopštenju.

Grupa Levica je odbila da potpiše deklaraciju, rekao je za Euractiv izvor blizak toj stvari.

"Levica je uvek osuđivala Putinovu ilegalnu invaziju na Ukrajinu i bezbroj života i razaranja koje je izazvala u Ukrajini u poslednje dve godine. U konkretnom slučaju ovog pisma političkih grupa, imali smo problema sa formulacijom oko vojne municije i odlučili smo da ne potpišemo", rekao je portparol Levice za Euractiv.

(JA/EURACTIV.rs)