Politika

BUGARSKA IZDALA NALOG ZA HAPŠENJE RUSKIH ŠPIJUNA: Za terorizam sumnjiči šestoro ljudi

Autor Milena Antonijević

Bugarsko tužilaštvo izdalo je u utorak (30. januara) evropski nalog za hapšenje šest ruskih špijuna osumnjičenih za terorističke napade na bugarske fabrike oružja i skladišta

Izvor: Printscreen/iStock

Bugarska istražuje napade počev od prve eksplozije u fabrici oružja EMCO u blizini sela Lovnidol 2011. godine.

Prema podacima koji su dostupni Euractiv-u, cilj napada bila velika količina municije namenjene Gruziji.

„Istragom je utvrđeno da je Bugarsku posetilo šest ruskih državljana koji su koristili lažne identitete. Oni su bili umešani u dizanje u vazduh proizvodnje komercijalne kompanije za proizvodnju oružja", saopštilo je 30. januara bugarsko tužilaštvo.

Naloge za hapšenje odobrio je bugarski sud, rekavši da je protiv šestorice Rusa, čija imena još nisu objavljena, prikupljeno "mnogo dokaza".

Prema nezvaničnim informacijama u koje je Euractiv imao uvid, na mestu većine dignutih u vazduh fabrika i skladišta pronađeni su ostaci eksplozivnih naprava ruske proizvodnje. Od 2011. godine prijavljeno je ukupno devet napada.

Bugarsko tužilaštvo istražuje pet od devet incidenata koji su umešani u bugarske fabrike oružja i skladišta u poslednjih 13 godina. Tri istrage su o eksplozijama usmerenim na proizvodnju privatne kompanije EMCO, a druge dve protiv državnih fabrika oružja u gradovima Sopot i Kazanlak.

Najnovija eksplozija dogodila se 25. juna 2023. u jednom od EMCO-ovih skladišta oružja.

Bugarska vojna industrija proizvodi velike količine malokalibarskog oružja i municije po sovjetskom standardu, koje se izvoze u Gruziju, Ukrajinu i druga ratna područja.

Izvoz bugarskog oružja takođe je značajno povećan nakon početka rata u Siriji. Bugarska je u protekle dve godine izvezla oružje u Ukrajinu u vrednosti od preko 2,5 milijardi dolara.

Godine 2022. dogodile su se eksplozije u skladištima u vlasništvu jednog od najpoznatijih bugarskih proizvođača i trgovaca oružjem Emilijana Gebreva, sa dokazima koji pokazuju da je napad rezultat sabotaže.

Godine 2016. na Gebreva je bio pokušaj atentata sa supstancom sličnom Novičoku, za šta je bugarsko tužilaštvo optužilo još tri agenta ruske vojne obaveštajne službe.

Vlasti Velike Britanije traže jednog od ovih špijuna zbog trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 2018.

EMCO je bio povezan sa izvozom oružja u Ukrajinu i Gruziju, što može objasniti sabotažne akcije ruske vojne obaveštajne službe.

(M.A./EURACTIV.rs)