Politika

MILOŠ VUČEVIĆ: Ostajemo pri stavu u vezi vraćanja vojnog roka, imaćemo odgovor na vojni sporazum Turske i Kosova

Autor Milena Antonijević

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da Vojska Srbije ostaje pri stavu u vezi sa vraćanjem obaveznog vojnog roka, kao i da će Srbija imati adekvatan odgovor na potpisivanje vojnog sporazuma između Turske i Kosova

Izvor: NSTAGRAM/screenshot/MILOSVUCEVIC_ODBRANA

U kasarni Topčider organizovan je statički prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, kome je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Ministar odbrane Miloš Vučević je rekao da se tokom prikaza naoružanja Vojske Srbije nikada ne prikaže sve ono što Vojska Srbije ima.

Nakon sastanka na kojem su predstavljeni rezultati analize stanja Vojske Srbije za 2023. godinu, ministar je rekao da su ciljevi za ovu godinu veći, a da Vojsku Srbije očekuje još mnogo zadataka.

"Ne malu pažnju smo stavili na stvari koje su za nas izazovne, koje moramo da popravljamo, zadovoljan sam sa onim što su pripadnici Vojske Srbije uradili u 2023. godine. Verujem da će Vojska Srbija biti na ponos svih građana, garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti i najsnažniji odvraćajući faktor svoh onih koji nisu dobronamerni prema Srbiji", rekao je ministar odbrane.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Vučević je istakao da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ostaju pri stavu da se pokrene procedura za vraćanje vojnog roka.

Kako je najavio, do maja će predsedniku Aleksandru Vučiću, to jest njegovom vojnom kabinetu, dostaviti zvaničnu analizu sa argumentima predsedniku Aleksandru Vučiću.

"To čeka novu Vladu i Skupštinu, ako bude političke podrške da se o tome odlučuje. I za to ćemo zahtevati određeno vreme. To ne može da krene preko noći", kazao je ministar vojni.

Vučević je, ogovarajući na pitanja novinara o vojnom sporazumu između Kosova i Turske, rekao da taj sporazum predstavlja nastavak saradnje Turske i Kosova.

"NATO alijansa ne sarađuje institucionalno sa takozvanim kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao Alijansa u transformaciji onoga što oni zovu kosovske snage bezbednosti u kosovske oružane snage, što je inače suprotno čak i njihovom ustavu takozvanog Kosova, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je, rekao bih, tu možda i lider", pojasnio je Vučević dodavši da se sa velikom zabrinutošću i pažnjom posmatraju ova dešavanja.

"Vidimo da se sad otvaraju neka nova polja njihove, kako oni kažu, bilateralne saradnje, a Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane će imati adekvatan odgovor, ne samo politički, nego ćemo naravno i naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu. Jer se postavlja pitanje - za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska, još jedna albanska vojska de facto kada pogledate etnički sastav. Za koga i zbog čega se oni toliko naoružavaju i zašto se dopremaju, doniraju sva ta sredstva ili prodaju, suprotno i vojno-tehničkom sporazumu, suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, što je direktno kršenje svih normi međunarodnog javnog prava. To ne znači neki kompromis ili prosto prihvatanje toga, nego je život sa takvim okolnostima i donošenje adekvatnih protivmera ili adekvatnih odgovora prema tome. Svi se naoružavaju u regionu, pa eto i Albanci na Kosovu svakako ne zaostaju ili pokušavaju da ne zaostanu. Mnogo rade i na usavršavanju svojih kadrova, na obuci svojih oficira, podoficira i u Prištini se razgovara oko obaveznog služenja vojnog roka. Prosto, situacija je danas komplikovanija i nekad imam utisak da je Srbija najzainteresovanija za mir u ovom regionu", rekao je ministar odbrane.

Vučević je dodao da Srbija uvek ozbiljno razmišlja koje će procese pred međunarodnim institucijama pokretati.

"Morate da sagledate kome se obraćate i kakva je struktura imajući u vidu da je svet podeljen po pitanju Kosova i Metohije. To je jedan vid političke borbe, a što se tiče Ministarstva odbrane, mi spremamo adekvatan odgovor koji obezbeđuje bezbednost svim građanima Srbije, a na drugima je da obezbede politička rešenja koja su bolja od onoga što mi pripremamo. Nadamo se i živimo za mir, ali moramo da imamo spreman odgovor na to ako nas neko napadne", kazao je Vučević.

Kako dodaje, to je i odgovor na to što Kosovo naoružava Turska i SAD.

"Pitam zašto se oni naoružavaju, da li zbog Albanije, Severne Makedonije, Srbije. Mislim da svi znamo odgovor", neveo je Vučević.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je ovom prilikom istakao da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera "lazar 3".

On je najavio da će do kraja godine Vojska dobiti ogromnu količinu dronova-samoubica. 

Prema njegovim rečima, Generalštab i ministar odbrane Vučević su izneli ubedljivu argumentaciju o tome da je potrebno vraćanje obaveznog vojnog roka.

(M.A./EURACTIV.rs)