Politika

BRITANIJA IZMENILA SPOLJNU POLITIKU, KINU SADA NAZIVA IZAZOVOM: Odnosi sa Rusijom i Iranom posebno brinu Sunaka

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Velika Britanija izmenila je tekst okvira spoljne politike i sada Kinu naziva "izazovom koji će definisati epohu". Posebno brinu odnosi sa Rusijom i Iranom, navodi premijer Riši Sunak.

Izvor: EPA-EFE/Etienne Laurent

Velika Britanija ažurirala je svoj okvir spoljne politike i u njemu navela da Kina predstavlja "izazov koji će definisati čitavu jednu epohu".

Izmene u britanskom planu za bezbednost i međunarodnu politiku, objavljene u ponedeljak, 13. marta, upozoravaju na sve dublje partnerstvo Rusije i Kine, ali i saradnju Moskve sa Iranom koja je pojačana nakon invazije na Ukrajinu.

Integrisana, revidirana verzija upotrebljava čvršće izraze nego prethodna kada su u pitanju Peking i Moskva. Prethodna verzija bila je ažurirana pre dve godine.

"Nismo 2021. mogli da predvidimo tempo geopolitičkih promena, niti efekat koji će imati na Ujedinjeno Kraljevstvo i naš narod. Otada, ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, korišćenje energenata i zaliha hrane u oružane svrhe i neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji sa agresivnijim stavom Kine po pitanju Južnog kineskog mora i Tajvanskog moreuza, prete da stvore svet koji definišu opasnost, nered i podeljenost", napisao je u uvodu revidiranog dokumenta premijer Riši Sunak.

Odluka da se Kina ne nazove otvoreno pretnjom, već izazovom, verovatno će razočarati pripadnike njegove Konzervativne partije koja smatra i da dodatnih pet milijardi funti namenjenih za odbranu nisu dovoljne za pomoć Ukrajini koja ne bi dovela do izloženosti Britanije.

Kina je u prethodnoj verziji nazvana "sistemskim suparnikom", iz ugla konkurencije. Sada, nazvana je izazovom.

"Kina pod Komunističkom partijom predstavlja sistemski izazov koji će definisati jednu epohu, i odraziće se na skoro svako polje politike naše Vlade, ali i života britanskog naroda. Posebno zabrinjavaju produbljeno partnerstvo sa Rusijom, i saradnja Moskve sa Iranom u toku invazije, u pitanju su dva razvoja situacije koji nas izuzetno brinu. Naša kolektivna bezbednost sada je neraskidivo povezana sa ishodom konflikta u Ukrajini", piše u dokumentu.

(EURACTIV.rs)