Politika

KURTI POTVRDIO DA RAZMATRA 15 PREDLOGA ZA ZAJEDNICU: Nema kompromisa sa Ustavom i zakonima

Autor Tamara Milošević Grbić

Kurti rekao je da njegovi savetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela za Zajednicu koje mu je ponudio specijalni izaslanik EU, Miroslav Lajčak.

epa10367166 Kosovo Prime Minister Albin Kurti (L) addresses a joint press conference in Prague, Czech Republic, 15 December 2022. Kosovo’s Prime Minister Kurti submited membership application to join the European Union to the Czech Presidency of EU. Kosovo’s President Vjosa Osmani, Prime Minister Albin Kurti, and Parliament Speaker Glauk Konjufca signed the application for EU membership on 14 December 2022. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
Izvor: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Aljbin Kurti rekao je da će iz ovih modela pokušati da dobiju elemente ne samo za ljudska već i prava nacionalnih manjina na Kosovu budu uređena na pravom nivou prema jednom od ponuđenih 15 modela. Kurti je podvukao da neće praviti kompromise sa ustavnošću, zakonitošću i funkcionisanjem države, prenela je Koha.

„Modeli koje je predstavio Lajčak su različita rešenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije. Pomenuto je 15 takvih slučajeva, neki su noviji, neki postoje od ranije i pre postojanja Evropske unije. Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente da u našoj zemlji ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina budu uređena na pravom nivou. Naravno, ustavnost, zakonitost, ravnopravnost, funkcionisanje države su nešto oko čega nikada ne pravimo kompromise“, rekao je on i potvrdio da njegovi savetnici i ministri razmatraju svih 15 modela za Zajednicu.

Kurti će se u subotu sastati sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, u Ohridu. Kaže da će tek uoči tog sastanka biti poznat dnevni red i tačke o kojima će se razgovarati u okviru plana implementacije.

Pre subote ćemo znati dnevni red i sadržajne tačke o čemu će se tamo razgovarati u okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom predlogu, ne menjajući ništa“, kazao je Kurti.

Svoj predlog o implementaciji, kosovski premijer predao je Lajčaku krajem prošle nedelje. Po isti predlog, evropski zvaničnik došao je danas i u Beograd, gde se upravo sastao sa predsednikom Srbije. 

(EURACTIV.rs)