Politika

SASTANAK LAJČAKA I VUČIĆA: Predsednik Srbije ponovio da je ZSO preduslov za normalizaciju odnosa

Autor Tamara Milošević Grbić

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksanadar Vučić sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, u sklopu priprema za predstojeći sastanak u Ohridu.

epa08748744 EU Special Representative for the Pristina-Belgrade Dialogue Miroslav Lajcak (L) and Serbian President Aleksandar Vucic (R) shake hands during the press conference after their meeting in Belgrade, Serbia, 15 October 2020. EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC
Izvor: EPA/NEMANJA JOVANOVIC/

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak, koji su se sastali u radi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i razgovarali o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca, saoštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika.

Vučić je naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja.

Predsednik je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Miroslav Lajčak će u Beogradu boraviti i sutra. Predsednik Srbije najavio je da će u sredu i četvrtak, pre puta u Ohrid reći kako vidi i šta misli o svemu i šta bi trebalo uraditi u narednom periodu.

Predsednik Srbije je tokom dana odgovarao na pitanja novinara o Lajčakovim posetama Prištini i Beogradu, predlogu EU za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, Briselskom sporazumu, Zajednici srpskih opština i njegovim očekivanjima od sastanka u Ohridu.

Razgovaraću sa Lajčakom danas i sutra, a u sredu i četvrtak, pre puta u Ohrid, reći ću kako sve vidim i šta mislim o svemu i šta treba da uradimo u narednom periodu“, rekao je Vučić. 

(EURACTIV.rs)