Politika

KURTI SE OGLASIO PRED SASTANAK U OHRIDU: Normalizacija odnosa podrazumeva međusobno priznanje

Autor Milena Antonijević

Uoči ključnog sastanka Kurtija I Vučića 18. marta u Ohridu, kosovski premijer govorio je o nevoljnosti predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da potpiše sporazum, ali je izrazio nadu u predstojeće razgovore.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dok su EU i SAD saopštile da je usmeni dogovor postignut u Briselu krajem februara, Vučić se ubrzo povukao pred domaćom javnošću, rekavši da neće potpisati sporazum.

Kurti je tokom vikenda objavio video poruku u kojoj je istakao da je uzajamno priznanje jedini put ka normalizaciji odnosa.

„Verujemo da osnovni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja napredak ka međusobnom priznavanju dve države. Verujemo da potpuna normalizacija odnosa zahteva takvo priznanje kao centralnu tačku sporazuma", rekao je on.

Kurti je dodao da je na trilateralnom sastanku u Briselu 27. februara, ponudio da potpiše osnovni sporazum u ime Kosova.

" Nažalost, predsednik Srbije je to odbio. Odbijanje je javno izneo po izlasku sa sastanka", rekao je on i dodao da se nada da to ne znači da se Vučić ne slaže sa sadržajem.

U naknadnom intervjuu za Euronevs, Kurti je rekao da ostaje nada.

„Ovaj osnovni sporazum, koji je predložilo 27 zemalja EU, predstavlja osnovu za napredovanje i nadamo se da ćemo ga konačno postići 18. marta", kazao je Kurti.

On je istakao „neviđeni ekonomski i demokratski napredak" Kosova u poslednje dve godine, dodajući da ono prednjači u ovim oblastima na celom zapadnom Balkanu.

Kurti je takođe rekao da postoje pozitivni znaci o pridruživanju Savetu Evrope, organizaciji za ljudska prava sa sedištem u Strazburu.

„Ogromna većina članica Saveta Evrope je za u vezi sa zahtevom Kosova i nadam se da ćemo sada ubrzati procedure da tamo dođe do konačnog glasanja. Za nas je to veoma važno jer bi bilo korisnije i za same građane", pojasnio je on.

Tokom vikenda, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se sa grčkim ministrom spoljnih poslova, Nikosom Dendijasom. Sa njim je razgovarala o dijalogu sa Srbijom. Iako Grčka ne priznaje suverenitet Kosova, u saopštenju za štampu iz kabineta predsednika, nakon sastanka, sugeriše se grčka podrška sporazumu i tekućoj stabilnosti u regionu.

„Povodom nedavnih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, predsednica Osmani je istakla da plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Republike, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u region. Koordinacija Kosova sa saveznicima u ovom procesu će se nastaviti", navodi se u saopštenju.

(EURACTIV.rs)