Politika

MELONI I ERDOGAN O MIGRANTSKOJ POLITICI: Sastanak potvrda strateškog partnerstva u ovoj oblasti

Autor Milena Antonijević

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je italijansku premijerku Đorđu Meloni u Istanbulu,a sastanak je, kako se čini, postavio osnovu za predstojeći sporazum između Italije i Turske o suzbijanju dolaska migranata iz Libije

Izvor: Youtube/ Haber Lütfen/Printscreen

Dvoje lidera razgovaralo je o jačanju saradnje u oblasti migracija, nakon što je njihova prošlogodišnja saradnja dovela do smanjenja neregularnih tokova na koridoru Italija -Turska i to za 56 odsto.

Putovanje italijanske premijerke u Tursku bilo je prilika da se "potvrdi strateška priroda partnerstva, na bilateralnom nivou, u okviru NATO-a i mediteranskog basena" sa Turskom, kažu italijanski diplomatski izvori.

Prema njihovom objašnjenju, saradnja u ovoj oblasti biće sve bliža i kada je u pitanju Libija, o čemu će ministarstva spoljnih poslova uskoro razgovarati.

Meloni, koja je preuzela predsedavanje G7 1. januara ove godine, zahvalila je Erdoganu na njegovim diplomatskim posredničkim naporima između Ukrajine i Rusije i posebno na ponovnom aktiviranju Crnomorske inicijative kako bi se deblokirala isporuka žitarica iz ukrajinskih luka.

Na predstojećem samitu Italija - Afrika koji će biti održan u Rimu, među temama o razvoju i bezbednosti na afričkom kontinentu, ne očekuje se da će turski predsednik prisustvovati samitu. Melonijeva koja je organizator samita radi na jačanju svog Mattei plana za Afriku, zasnovanog na „nepredatorskom" pristupu od obostrane koristi za Afriku i Evropu, naročito na pitanjima energetike.

Italijanski izvori kažu da je trgovina između Italije i Turske premašila 25 milijardi evra i da se približava zajedničkom cilju od najmanje 30 milijardi evra do 2030. Tokom sastanka su razmotrene i ekonomske mogućnosti za italijanske kompanije, posebno u sektoru odbrane.

Međutim, što se tiče procesa pridruživanja Turske EU,  Melonijeva je uvek bila protiv pre nego što je postala premijerka, sada je, izgleda, došlo samo do „razmene ideja".

U govoru u aprilu 2021, liderka Fratelli d'Italia pozvala je da se status Turske kao zemlje kandidata za članstvo u EU trajno ukine.

„Ne možemo prihvatiti da Turska finansira politički islam u Evropi", rekla je Melonijeva tadašnjem premijeru Mariju Dragiju.

(M.A./EURACTIV.rs)