Politika

CILJ RAZGOVORA JE DOGOVOR OKO IMPLEMENTACIJE EVROPSKOG PLANA: Proces dijaloga na pola puta

Autor Tamara Milošević Grbić

Specijalni predstavnik Evropke unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon dvodnevne posete Prištini, danas i sutra u Beogradu.

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U okviru priprema za sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine, koji će biti održan u Ohridu, 18. marta, Miroslav Lajčak će dva dana boraviti u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prethodno je nizom sastanaka u Prištini tokom dva dana razgovarao sa prištinskim zvaničnicima  i sa opozicijom.

Portparol Evropske unije Peter Stano istakao da je proces dijaloga na svojoj polovini i da je namera EU da Beograd i Priština na kraju procesa potpišu pravno obavezujući i sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa.

Tokom dva dana posete Prištini, Lajčak se sastao sa Aljbinom Kurtijem, Vljosom Osmani, Besnikom Bisljimijem i predstavnicima opozionih partija. Kako je Stano potvrdio za EURACTIV Lajčak je u Prištini izneo neke sugestije, a kako je rekao uskoro će boraviti u Beogradu gde će imati niz sastanaka nakon kojih je moguće očekivati i dodatne.

"Cilj ovih putovanja je da se produže razgovori, kako bi se obezbedio produžetak procesa i načini za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. To je priprema za sledeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca", objasnio je Stano i dodao da je namera specijalnog predstavnika EU Lajčaka da olakša dijalog i napravi napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine jer se sada nalazimo na polovini procesa.

Stano je rekao i da produžavanje procesa znači "da će dve strane ući u diskusiji o primeni putokaza", kao i da "Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa" postavlja principe.
"Ali važna je primena. Sledeća faza procesa je sastanak na visokom nivou da bi se razgovaralo o modalitetima primene", istakao je Stano.

(EURACTIV.rs)