Politika

NOVE PODELE NA NEMAČKOJ POLITIČKOJ SCENI: Dok narod protestuje zbog rasta ekstremizma, rađa se nova desničarska stranka

Autor Milena Antonijević

VerteUnion, grupa pretežno članova desnog centra CDU (EPP), glasala je za izlazak i stvaranje nove stranke dok se bitka za desničarske birače u Nemačkoj zaoštrava. S druge strane, raste gnev javnosti zbog porasta desnog ekstremizma

Izvor: Mondo

Desničarske stranke širom Evrope dobile su zamah po anketama poslednjih meseci, što je izazvalo žestoko nadmetanje za podršku desničarskih birača.

Istovremeno, raste gnev javnosti zbog uspona krajnje desnice: nekoliko stotina hiljada ljudi izašlo je proteklog vikenda širom Nemačke da protestuje protiv desničarskog ekstremizma i krajnje desničarske stranke AfD. Događaji u Hamburgu i Minhenu okončani su nakon što se pojavilo previše ljudi.

Protesti su usledili nakon što je istražni izvještaj otkrio da su članovi AfD-a učestvovali na tajnom sastanku na kojem se razgovaralo o planovima za deportaciju manjinskih etničkih Nemaca.

U petak je kancelar Olaf Šolc nazvao sastanak „napadom na demokratiju" i izjavio da podržava proteste.

Novi fokus na konzervativnu politiku

VerteUnion bi bila druga partija koja cilja na konzervativce koja će biti formirana ove godine, nakon što je uticajna poslanica Sahra Vagenkneht osnovala „levo-konzervativni" BSV.

Članovi su 20.januara glasali za prekid veze sa CDU i zadužili njenog lidera Hansa-Georga Masena, kontroverznog bivšeg šefa nemačke domaće tajne službe, da stvori istoimenu stranku.

„Članovi VerteUniona su velikom većinom glasali za osnivanje istoimene stranke", naveo je Masen u saopštenju.

Nova stranka će podržati "konzervativnu politiku" i pomoći da se dođe do "političkog preokreta" u Nemačkoj, rekao je Masen za Dpa ​​ubrzo nakon što je prvobitno otkrio svoje planove.

VerteUnion je osnovan 2017. kao nezvanična podorganizacija CDU desnog centra od strane članova nezadovoljnih centrističkom politikom bivše kancelarke CDU Angele Merkel.

Međutim, CDU ga nikada nije priznala i smatrana je kontroverznom zbog svoje navodne bliskosti sa AfD-om, koja ostaje pod sanitarnim kordonom u Nemačkoj.

Nakon što su se pojavili planovi za stvaranje nove stranke, lider CDU Fridrih Merc najavio je da će na sledećoj konferenciji stranke izneti predlog o nekompatibilnosti VerteUniona sa CDU.

Sve gušći teren

VerteUnion se pridružuje sve gušćem polju stranaka koje se takmiče za birače desnice u Nemačkoj i Evropi usred projektovane desničarske promene na izborima za EU ​​u junu.

Prema poslednjim prognozama, ekstremno desničarska grupa za identitet i demokratiju (ID) i konzervativna grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) su na trećem i četvrtom mestu po projekcijama glasanja.

AfD (ID) nastavlja da dominira glasanjem krajnje desnice u Nemačkoj, pošto je na drugom mestu iza CDU sa oko 22%.

Njoj bi se pridružili BSV i VerteUnion, kao i Slobodni glasači, konzervativna stranka sa regionalnim uporištem koja želi da poveća svoj udeo glasova na nacionalnom nivou.

Međutim, još se ne nazire značajna fragmentacija desničarskog glasanja, pošto su izgledi manjih konkurenata AfD-a i dalje sumnjivi.

Slobodni birači su u anketi na oko 3% dok predviđeni udeo glasova Vagenknehtovog BSV-a i dalje uveliko varira od 12% početkom januara do 3%, prema nedavnom istraživanju Forsa.

Naročito su propali prethodni pokušaji preleta iz AfD-a da osnuju nove stranke. Masen nije uspeo da dobije mesto u svojoj izbornoj jedinici kada se kandidovao za CDU na nemačkim opštim izborima 2021.

U svakom slučaju, ne očekuje se da će VerteUnion učestvovati na evropskim izborima ove godine jer se priprema za regionalne izbore u istočnoj Nemačkoj ove jeseni.

(M.A./EURACTIV.rs)