Politika

PROCURIO DOKUMENT: Evropska unija ima plan od 10 tačaka za rešenje rata Izraela i Palestine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Procurio je dokument koji otkriva da EU ima plan od deset tačaka za rešenje situacije između Izraela i Palestine.

Izvor: YouTube/European External Action Service

Evropska unija napravila je nacrt plana od deset tačaka za kredibilno i jasno rešenje konflikta Izraela i Palestine, otkriva procureli dokument u koji je EURACTIV imao uvid.

"U svetlu aktuelne situacije, uprkos očiglednim nejasnoćama i poštekoćama, kucnuo je čas da se pripremimo za definitivni mir Izraela i Palestine", navodi se u nacrtu.

Napori EU dolaze svega par dana pre sastanka ministara spoljnih poslova bloka, koji će biti održan u ponedeljak, 22. januara. Cilj sastanka je diskusija o situaciji u Gazi, i njenim širim implikacijama po region.

Plan oslikava niz koraka koji bi mogli da rezultuju mirom, osnivanjem nezavisne palestinske države, normalizacijom odnosa Izraela i arapskog sveta, i obezbeđivanjem dugoročne stabilnosti u regionu, navodi se u non-pejperu koji je pripremila diplomatska služba Evropske unije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj, u pratećem pismu je naveo da je cilj plana niz praktičnih predloga o principu koji nalaže da jedino političko, održivo i dugoročno rešenje može da donese mir narodima i stabilnost u regionu.

Specijalni predstavnik za mirovni proces na Srednjem istoku, Sven Kompans, vodio je preliminarne konsultacije sa Egiptom, Jordanom, Saudijskom Arabijom i Ligom arapskih država, kao i drugim ključnim partnerima, da bi se pronašao zajednički jezik za oživljavanje mirovnog procesa.

Kopmans je takođe predložio da se što pre održi ad hoc sastanak na kom bi se diskutovalo o non-pejperu.

Pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, Evropska unija planirala je da vodi novu inicijativu za mir na Srednjem istoku, koja bi podstakla mirovne pregovore između Izraela i Palestine. U septembru je tokom zasedanja Generalne skupštine UN održan neformalni sastanak više od 50 ministara spoljnih poslova Evrope i Srednjeg istoka, ali su napadi prekinuli te napore.

Plan od deset tačaka

Budući mirovni proces morao bi da dovede do nezavisne palestinske države koja "živi rame uz rame sa Izraelom, uz potpunu normalizaciju odnosa Izraela i arapskog sveta".

"Nerealno je očekivati da će Izrael i Palestina u bliskoj budućnosti direktno učestvovati u bilateralnim mirovnim pregovorima, niti ih zaključiti, bez snažnog dejstva međunarodne zajednice", navodi se u procurelom dokumentu.

"Palestini će biti potrebna revitalizovana politička alternativa za Hamas, dok Izraelci moraju da pronađu političku volju da uđu u značajne pregovore ka dvodržavnom rešenju."

Ključni element budućeg plana EU za mir je pripremna mirovna konferencija, na kojoj bi učestvovale EU, SAD, Egipat, Jordan, Saudijska Arabija, Arapska liga i Ujedinjene nacije.

Učesnici bi bili u konstantnom kontaktu sa zvaničnicima Izraela i Palestine, ali se u dokumentu podvlači da, barem u startu, dve strane ne bi bile obavezane da sednu za sto.

Pojas Gaze i Zapadnu obalu predstavljali bi Palestinska uprava i Palestinska oslobodilačka organizacija, a ne Hamas koji vlada tom teritorijom od 2007. godine i od strane EU i SAD je označen kao terostička organizacija.

Mirovna konferencija morala bi da postavi jednogodišnji plan, uz uzimanje u obzir stavove svih uključenih strana, kao i rezolucija i zaključaka prethodnih pokušaja medijacije.

Jednogodišnji plan potom bi bio predstavljen "stranama u konfliktu" i iskorišćen kao glavna osnova za finalne pregovore.

"O konačnom tekstu bi raspravljale dve strane. Potrebna su snažna uverenja o bezbednosti za Izrael i buduću nezavisnu državu Palestinu, uslovljena potpunijm zajedničkim diplomatskim priznavanjem i integracijom Izraela i Palestine u region", navodi se u dokumentu.

U planu je i paket za podršku miru, koji bi morao precizno da definiše koji regionalni i globalni mehanizmi bezbednosti i politike postaju dostupni stranama kada zaključe mirovni sporazum.

Ali, nejasno je da li će zemlje EU i regionalni igrači biti raspoloženi da prihvate ovakav mirovni plan.

Evropska unija bori se oko ujednačenog stava po pitanju konflikta u Gazi, pa su zemlje koje podržavaju Izrael, poput Nemačke, odbile pozive za momentalni prekid vatre koje su uputile zemlje poput Španije i Irske.

Evropski parlament je početkom ove nedelje izglasao poziv za trajni prekid vatre, ali uz uslov da Hamas oslobodi taoce i demilitarizuje Gazu.

Evropske diplomate i zvaničnici nisu se snašli u odgovoru na krizu koja je nastala u oktobru, ali kao i SAD, Evropa veruje da je stvaranje palestinske države jedini održiv način da se ustanovi mir.

Izraelski i palestinski ministri spoljnih poslova, Izrael Kac i Rijad al-Maliki, pridružiće se razgovorima u ponedeljak, ali odvojeno. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je početkom ove nedelje odbio ideju i zakleo se da će nastaviti ofanzivu u Gazi do uništenja Hamasa i oslobađanja svih talaca.

"Nećemo pristati ni na šta osim apsolutne pobede", rekao je on.

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)