Politika

OGLASIO SE ORBAN POVODOM POMOĆI UKRAJINI: Njegov komentar u oštroj suprotnosti sa apelom fon der Lajen

Autor Milena Antonijević

Mađarska udvostručila svoje zahteve da se podrška EU Ukrajini revidira svake godine, efektivno zadržavši sebi pravo veta, dok se pregovori između država članica EU o tom pitanju nastavljaju uoči odlučujućeg samita 1. februara

Izvor: Youtube/PrintScreen

Mašarski premijer, Viktor Orban je na društvenoj mreži X napisao: 

„Ako želimo da pomognemo Ukrajini, uradimo to van budžeta EU i na godišnjem nivou! Ovo je jedina demokratska pozicija samo pet meseci pre izbora", misleći pritom na izbore za Evropski parlament u junu.

Njegov komentar je u oštroj suprotnosti sa nedavnim apelom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se Ukrajincima obezbedi „predvidivo finansiranje tokom 2024. i kasnije" kako bi se pomoglo zemlji da povrati „svoju teritoriju koja joj pripada".

Orbanovi komentari došli su u trenutku dok su ambasadori EU rade na pronalaženju kompromisa na svom redovnom sastanku u Briselu, dok raste pritisak na Mađarsku da ukine svoje prigovore na finansiranje Ukrajine.

Većina zemalja članica EU je protiv odlučivanja o ovom pitanju iz godine u godinu jer veruju da bi to uskratilo Ukrajini sposobnost dugoročnog planiranja i da bi Budimpešti efektivno dalo opciju „godišnjeg veta".

Budimpešta je takođe postavila nepovezani zahtev u vezi sa fondovima bloka za oporavak od COVID-19 (RRF).

Alternativni aranžmani mogli bi uključiti opcije za produženje postojeće šeme zajma za 2023. do godinu dana, podizanje zajedničkog duga podržanog nacionalnim garancijama ili stvaranje posebnog finansijskog fonda za isplatu grantova, prema nekoliko diplomata i zvaničnika EU koji su upućeni u diskusiju.

Međutim, mnoge zemlje članice EU bi radije izbegavale alternativne aranžmane kako bi zaobišle Mađarsku.

Dok je Orban stajao sam na poslednjem samitu EU u decembru, pitanje koje se sada postavlja u Briselu je da li će ostati sam u i februaru jer se neke diplomate EU plaše da bi novi savez Budimpešte sa slovačkim premijerom Robertom Ficom mogao dalje da zakomplikuje stvari .

(M.A./EURACTIV.rs)