Politika

AMERIKA I EVROPA ZAPOČINJU RAZGOVORE O ZELENOJ INDUSTRIJI: Tema sastanka bili i Putin i stav prema Kini

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Džo Bajden i Ursula fon der Lajen u Beloj kući razgovarali o zelenoj industriji, Rusiji i Kini. Dogovoreni novi sporazumi i nastavak podrške Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/BONNIS CASH

Predsednik Amerike Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasili su se zajedničkim saopštenjem nakon sastanka u Beloj kući.

Nagovešten je pomak u transatlantskom sporu oko trgovine, i najavljen zajednički nastavak pomoći Ukrajini, koja je pod ruskom invazijom već duže od godinu dana.

"Biće započeti pregovori o dopuštanju pristupa američkom tržištu za evropske proizvođače kritičnih minerala, i dogovorena je generalna koordinacija američke i evropske ekonomije u prilagođavanju rastu zelenih sektora industrije", piše u saopštenju dvoje svetskih lidera.

Nakon tenzije zbog američkog Akta o smanjenju inflacije, zbog kojeg je EU strahovala da će proizvođači zelenih tehnologija "preći" u Ameriku, najavljeno je da će biti započeti pregovori o izuzecima za njih.

"Danas smo se složili da ćemo raditi na tome da proizvođači ili izvoznici kritičnih sirovina iz EU imaju pristup američkom tržištu, kao da su tamo nastali. Radićemo na sporazumu na ovu temu", rekla je Fon der Lajen nakon sastanka.

Ona i Bajden dotakli su se i teme rata u Ukrajini, kao i Kine.

"Ovo je nova era podrške Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin je mislio da će nas podeliti, a ujedinjeniji smo nego ikada. Stojimo čvrsto u nameri da podržimo Ukrajinu, koliko god da je potrebno."

"Izazovi vezani za Narodnu republiku Kinu bili su važna tema razgovora", saopšteno je iz Bele kuće.

Vašington podstiče Evropu da zauzme čvršći stav prema Kini, ne samo diplomatski već i sa ekonomske strane, ali EU ne želi da naruši odnose sa Kinom što znači da su transatlantski saveznici pomalo podeljeni u ovom stavu.

(EURACTIV.rs)