Politika

BEZ ZSO NEMA NASTAVKA PREGOVORA: Vučić se obratio uoči sastanka sa Lajčakom i odlaska u Ohrid

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Formiranje ZSO je uslov za nastavak pregovora Beograda i Prištine, rekao je Vučić nakon obilaska Vlasinskog jezera.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) uslov bez koga neće biti nastavka pregovora sa Prištinom. Vučić je to rekao posle obilaska Vlasinskog jezera, a odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što Aljbin Kurti ne želi da formira ZSO, a EU prećutno prelazi preko toga.

"U svim razgovorima koje sam vodio, Zajednica srpskih opština je uslov bez koga se ne može. Samo nemojte više da nam oduzimate vreme, ako hoćete - hoćete, ako nećete - nećete. Ja čekam Miroslava Lajčaka, doći će u ponedeljak i utorak", rekao je Vučić.

Najavio je da će otići u Ohrid 18. marta, jer, kako je rekao, zašto bi dozvolio mogućnost da nas neko predstavlja kao "ludake" i kao nekog ko ne želi da razgovara.

"Otići ću i reći ću isto što i vama. Mislite da oni sada ne čuju i ne znaju šta govorim. Za tri minuta oni to imaju na stolu. Jednako brzo koliko me i vi čujete", napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, samo želi da mu neko objasni šta je smisao svega toga.

"Zašto ste me zvali u svatove, a nigde ni mlade ni mladoženje. Ne razumem smisao. To je nešto što obesmišljava sve ovo. Meni smeta i pomalo me sekira što svi ćute i niko neće da reaguje. Videćemo, verovatno ćemo mi Srbi biti krivi za nešto", rekao je Vučić.

"Vreme mržnje je odavno prošlo"

Vučić je u Bujanovcu rekao da je, po pitanju plana za Kosovo i Metohiju, važno da se ispune svi prethodni dogovori sa potpisom EU. Albanski novinar upitao je Vučića da li će biti pomaka, i da li možda vidi rešenje u razmeni teritorija ili razgraničenju.

"Važno je da se ispune prethodni dogovori, pitate da li ću ja da ispunim nešto što nisam potpisao? Pa ipsunjava se potpisano, ono što je preuzeta međunarodna obaveza, a jedina takva od pre deset godina je ZSO i četiri dokumenta vezana za ZSO. Nije do Aljbina Kurtija da li će da ispunjava, već svih potpisnika i do EU", rekao je on.

Govoreći u sredini u kojoj je zvanično 60 odsto Albanaca i 40 odsto Srba, Vučić je kazao i da predstavnici lokalne vlasti koju većinom čine Albanci verovatno nisu došli "jer to u Prištini ne bi bilo popularno".

"Ljudi moraju da shvate da je vreme mržnje Srba i Albanaca odavno prošlo, i da moramo svi da sarađujemo. Mora da se reši da se Albanci više pitaju i šta mi više možemo da uradimo za njih. Neki ne razumeju da to nije politika, već pitanje života običnih Albanaca i onda su im moja vrata uvek otvorena."

Formiranje Narodnog pokreta za državu

Vučić je govorio i o formiranju Narodnog pokreta za državu i rekao da će to biti tim "iznad stranke".

"To ne znači gašenje stranke, u trenucima kada je ovakva situacija u svetu treba okupiti sve one ljude, i koji jesu, i koji nisu u strankama, svi da se ujedinimo da spremno dočekamo sve što se dešava oko nas", rekao je Vučić.

Naredna dva meseca radiće se na organizacionoj formi Narodnog pokreta za državu, koji će biti formiran krajem maja ili početkom juna.

(EURACTIV.rs)