Politika

VUČIĆ TRAŽIO MEĐUNARODNU PODRŠKU: "Ukidanje platnog prometa dovelo bi dijalog u opasnost"

Povodom vesti da Priština razmatra ukidanje platnog prometa kao i dinara na KiM, Aleksandar Vučić je rekao da će zatražiti međunarodnu podršku jer to uništava dijalog i vodi ka progonu Srba sa Kosova i Metohije

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića da "ima saznanja kako Priština planira da ukine platni promet iz centralne Srbije" tema se nametnula kao neizostavan deo njegovih razgovora sa zvaničnicima u Davosu. 

Između sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma, rekao je novinarima bi to značilo ne tihi, nego glasni odlazak Srba sa KiM i poručio da traži podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM.

Sastao se danas sa posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nakon sastanka rekao da je zatražio pomoć kako bi se zaustavio pokušaj Aljbina Kurtija da uništi dijalog.

"Razgovarao sam sa šefovima nekih obaveštajnih službi kao i sa Miroslavom Lajčakom i zamolio ih da pomognu u tome da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog, jer Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, što bi značilo ne tihi, već glasni odlazak Srba sa KiM", rekao je Vučić.

Naveo je da traži podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM, da im se omogući da ostanu da žive u svojim kućama i teritoriji, u skladu sa principima iz 2015. godine, ali i u skladu sa novim planom za ZSO koji je donela EU.

"Ako neko i to želi da sruši, šta nam ostaje, najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada", rekao je Vučić i dodao da će razgovarati sa stranim zvaničnicima o tome šta Priština namerava da učini.

"Reč je o ukidanju dijaloga i o progonu Srba sa KiM, ne mogu u njihovo ime da govorim, ali verujem da su oni svesni posledica. Imao sam dug i otvoren razgovor i sa O Brajanom, pored ostalog i o KiM", naveo je predsednik Vučić.

Od prvog februara evro jedina valuta na KiM

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine, preneo je RTS.

Uredbom donetom pred kraj prošle godine, a koja je objavljena danas, Centralna banka u Prištini reguliše između ostalog uslove za promet valute dozvoljene gotovinskim transakcijama.

"Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima", navodi se u uredbi.

Dodaje se da se razmena valuta može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke u Prištini, koja nudi ovu uslugu. Sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu uredbe.

(J.N./EURACTIV.rs)