Politika

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KANCELARIJE ZA VEZU I DIPLOMATSKE MISIJE? Ambasador o ovlašćenjima predstavništva tzv. Kosova

Svako može nazvati kancelariju koju otvara kako želi, a ovde se suštinski radi o Kancelariji za vezu (liasson office) tzv. Kosova pri Sv. Stolici, objasnio je ambasador Srbije pri Svetoj Stolici u Vatikanu

Izvor: Youtube/MES TRAVEL & THINGS/Screenshot

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani zvanično je proglasila otvaranje Specijalne misije Kosova pri Svetoj Stolici u Vatikanu ocenivši da to predstavlja "prekretnicu u njihovim odnosima". Reagujući na te pompezne najave, ambasador Srbije pri Svetoj Stolici u Vatikanu profesor Sima Avramović objasnio je da je reč "samo o kancelariji za vezu" i da je stav Vatikana o statusu takozvanog Kosova apsolutno ostao nepromenjen.

Otvarajući pomenutu kancelaruju, Vjosa Osmani je poručila da je to "važna prekretnica za Kosovo i novo poglavlje u odnosima Kosova i Svete Stolice, koje posvećeno produbljuju".

Ambasador Avramović rekao je da je reč o pompeznoj izjavi da jepotpisan dekret o otvaranju Specijalne misije.

"Svako može nazvati kancelariju koju otvara kako želi, a ovde se suštinski radi o Kancelariji za vezu (liasson office) tzv. Kosova pri Sv. Stolici", istakao je Avramović za Kosovo onlajn.

Šta to zapravo znači? "Oficir za vezu" pomenute kancelarije nema status diplomate niti će pri Svetoj Stolici uživati diplomatski imunitet i privilegije. Ambasada naše zemlje o tome je vodila razgovore sa visokim zvaničnicima Vatikana više puta tokom prošle godine, te sam čin nije iznenađenje.

"Jasno nam je stavljeno do znanja da se radi o 'Kancelariji za vezu' tzv. Kosova koja će biti otvorena pri Sv. Stolici, a koja postoji i pri drugim državama koje nisu priznale tzv. Kosovo", objasnio je Avramović.

Po definiciji, "oficir za vezu" ima svoj, sporazumima, definisan delokrug nadležnosti koji ne obuhvata sastanke sa najvišim zvaničnicima centralnih vlasti.

Diplomatska misija, s druge strane, predstavlja grupa ljudi iz jedne države ili organizacije prisutne u nekoj drugoj državi i predstavlja državu ili organizaciju koja se šalje zvanično u državi prijema.

U praksi označava rezidentnu misiju, odnosno ambasadu, koja je glavna kancelarija diplomatskih predstavnika neke zemlje u glavnom gradu druge države, dok konzulati predstavljaju manje diplomatske misije koje se obično nalaze izvan glavnog grada primaoca (ali se može naći u glavnom gradu, obično kada zemlja slanja nema ambasadu u državi prijema). 

Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima

Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije i to je više puta naglašavano iz samog vrha. Taj stav aprila prošle godine ponovio je i apostolski nuncije Santo Ganđemi, koji je rekao da se politika Vatikana nije menjala od susreta pape Franje i predsednika Aleksandra Vučića 2019. godine.

"Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Naravno da pratimo sve ono što se ovde dešava u dijalogu između dve strane i, takođe, kao vernici molimo za to da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, mir i stabilnost o kojoj sanjaju ovi narodi", rekao je tada novinarima apostolski nuncije Ganđemi.

(J.N./EURACTIV.rs)