Politika

SRBIJA NEĆE PRIZNATI KOSOVO, NITI SE SLOŽITI DA UĐE U NATO: Vučić uživo o predlogu za normalizaciju odnosa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Srbija neće priznati Kosovo niti se složiti sa njegovim ulaskom u NATO, rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica".

Izvor: Happy TV / Screenshot

Srbija se neće saglasiti niti ćutati po pitanju ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio za TV Hepi, povodom dijaloga o KiM u Briselu, da građani moraju da znaju da mu ne pada na pamet da potpisuje kapitulaciju i da ne postoji niko ko bolje od njega zna šta je evropski plan.

"Ljudi u Srbiji treba da znaju da niko iz državnog rukovodstva nije pisao bilo kakav plan, već su ga pisali zapadni moćnici. Ja sam objasnio da je plan loš, ali moramo da razumemo okolnosti, zašto moramo da ostanemo u pregovorima", napomenuo je Vučić i poručio da neće biti kapitulacije ni predaje.

Svima je, ističe, nedvosmisleno stavio do znanja da se Srbija neće saglasiti niti ćutati po pitanju ulaska Prištine u Ujedinjene nacije, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, naglasio je predsednik.

Vučić kaže da je Srbija spremna na mnoge kompromise, ali ocenjuje da Albanci neće učiniti ništa.

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, danas je boravio u Prištini gde se sreo sa premijerom privremenih institucija, Aljbinom Kurtijem. Vučić je rekao da ne veruje da je na tom sastanku napravljen napredak, da Kurti ne namerava da formira Zajednicu srpskih opština. 

Lajčak je nakon sastanka sa Kurtijem rekao da je sastanak ispunio njegova očekivanja, a iduće nedelje će boraviti u Beogradu gde će se sresti sa Vučićem.

(EURACTIV.rs)