Politika

BRITANIJA U FINANSIJSKOJ KRIZI ZBOG BREGZITA? Prvi čovek Londona pozvao na bliže veze sa EU - "ovo ne funkcioniše"

Gradonačelnik Londona pozvao je u četvrtak (11. januara) na bliže veze sa Evropom i bolju debatu o imigraciji, jer je Bregzit označio kao "ključan doprinos" britanskoj krizi troškova života.

Izvor: YouTube/Sky News/Screenshot

Prvi čovek Londona Sadik Kan, iz glavne opozicione Laburističke partije, rekao je da Velika Britanija treba da sklopi "novu nagodbu" sa Evropskom unijom jer odlazak Britanije iz bloka 2020. "ne funkcioniše".

"Sada je očigledno da Bregzit ne funkcioniše. Tvrdolinijska verzija Bregzita sa kojom smo završili vuče našu ekonomiju prema dole i povećava troškove života", rekao je Kan u izjavi.

Njegov stav dolazi u godini opštih izbora kada se čini da glavne političke stranke, posebno vladajući konzervativci, nerado govore o posledicama referenduma o EU 2016.

"Moramo biti iskreni, Bregzit jednostavno nije periferna briga koju možemo ostaviti u prošlosti. To je trenutno ključni faktor koji doprinosi krizi troškova života i rezultira izgubljenim prilikama, izgubljenim poslovanjem i izgubljenim prihodima", rekao je Kan u glavnom govoru, prema izvodima koje je objavila njegova kancelarija.

On je dodao da je Britaniji hitno potreban "bliži odnos sa EU", tvrdeći da "novo rešenje ne samo da bi podstaklo našu ekonomiju i pomoglo u podizanju životnog standarda, već bi pomoglo da se otključa rast i prosperitet koji su nam potrebni".

Kan, koji će se kandidovati za treći mandat u maju, citirao je analizu koju je naručila Gradska skupština, a koja je pokazala da je britanska ekonomija izgubila 140 milijardi funti (163 milijarde evra) zbog Bregzita.

Londonska ekonomija je za 30 milijardi funti manja - oko 7,5 odsto - od projektovane veličine da je Velika Britanija ostala u EU, zaključuje se u studiji.

Šta je propustila britanska ekonomija?

Analiza Kembridž Ekonometriksa procenjuje da bi britanska ekonomija propustila više od 300 milijardi funti do 2035. ako se ne preduzme ništa, a ekonomiji prestonice nedostaje 60 milijardi funti.

Studija je takođe pokazala da je prosečan stanovnik Londona prošle godine bio u gorem položaju za skoro 3.400 funti zbog Bregzita, sa skoro 300.000 manje radnih mesta u glavnom gradu.

Kan će takođe razmotriti politiku imigracije – dugo politički osetljivo pitanje u Britaniji, koje će premijer Riši Sunak verovatno staviti u prvi plan svoje kampanje na sledećim izborima.

Sunak je obećao da će smanjiti rekordne nivoe redovne imigracije i sprečiti tražioce azila da malim čamcima prelaze kanal iz Francuske.

Prvi čovek Londona je rekao da "sigurno nije za otvorene granice ili nekontrolisanu imigraciju, ali sa ozbiljnim nedostatkom radnika, moramo biti iskreni u pogledu onoga što je najbolje za naš grad".

"Ekonomske koristi, a da ne spominjemo društvene i kulturne prednosti, znače da smo dužni da osmislimo pristup koji je vođen činjenicama, a ne izazivanjem straha", dodao je on.

Izbori

Hauard Koks, suparnički kandidat za gradonačelnika Reform UK – desničarske stranke koju je osnovao evroskeptični populista Najdžel Faraž – nazvao je procene Kembridž Ekonometriks "fantazijskom ekonomijom... koja nije potkrepljena nikakvom realnošću".

Laburisti imaju veliku prednost u odnosu na konzervativce premijera Rišija Sunaka pre izbora, koje Sunak namerava da raspiše u drugoj polovini ove godine.

Međutim, lider Laburističke partije Keir Starmer bio je oprezan u iznošenju detalja o tome kako će ojačati veze sa EU.

(JA/EURACTIV.rs)