Politika

ŽESTOK NAPAD RUSIJE U TOKU: Raketirano više regiona Ukrajine, pogođena i naselja

Autor Milena Antonijević

Ruske rakete pogodile su rano jutros niz ukrajinskih regiona, uključujući crnomorsku luku Odesu i drugi grad Harkov. Nekoliko oblasti ostalo bez struje. Pogođena su i stambena naselja, ali nema izveštaja o žrtvama.

epa10481388 (FILE) - Forces of the self-proclaimed Donetsk People's Republic fire a self-propelled mortar 2S4 'Tulip' not far from Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, 01 December 2022 (reissued 21 February 2023). Russian troops on 24 February 2022, entered Ukrainian territory, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country. EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: EPA-EFE/Alessandro Guerra

Maksim Marčenko, guverner Odeske oblasti, izjavio je za Telegram da je masovni raketni napad pogodio energetski objekat u lučkom gradu, prekinuvši struju.

Oleh Sinehubov, guverner oblasti Harkov, rekao je da su grad i region pogođeni u 15 ciljanih udara, uključujući infrastrukturu. Ostali napadi prijavljeni su u centralnom gradu Dnjepru i regionima širom zemlje.

Ukrajinska vojska je kasno u sredu saopštila da je uspela da odbije intenzivne ruske napade na grad Bahmut uprkos ruskom polaganju kontrole nad njegovom istočnom polovinom.

„Neprijatelj je nastavio sa napadima i nije pokazao znake prekida u jurišanju na grad Bahmut", saopštio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga i dodao da su ukrajinski branioci odbili napade na Bahmut i okolne zajednice.

Ukrajinski vojni i politički lideri sada govore o zadržavanju položaja i nanošenju što većeg broja žrtava Rusima kako bi se smanjila njihova borbena sposobnost.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, rekao je u video obraćanju kasno u sredu da je bitka za Bahmut i okolni region Donbasa „ prvi prioritet Ukrajine".

U intervjuu za Si-En-En, on je istakao: „Mislimo da je Rusija u pravcu Donbasa započela ofanzivu. Ovako to izgleda: spora agresija, jer nemaju dovoljno snage".

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, rekao je da su njegovi borci zauzeli istočni deo Bahmuta. Ako je to istina, ruske snage bi kontrolisale skoro polovinu grada u skupoj potrazi za svojom prvom velikom pobedom u nekoliko meseci.

„Sve istočno od reke Bahmutke je potpuno pod kontrolom Vagnera", rekao je Prigožin.

Reka deli Bahmut, na ivici ukrajinske Donjecke provincije koja je već u velikoj meri pod ruskom okupacijom. Centar grada je na zapadnoj strani reke.

Oleh Ždanov, ukrajinski vojni analitičar, rekao je da su pored okruga Zabahmutka na istočnoj periferiji Bahmuta, Rusi zauzeli okrug Iljinovka na severnoj strani.

„Situacija je kritična", rekao je on u video komentaru, dodajući da su ruske snage takođe uspele u blizini Avdijevke, južno od Bahmuta, kao i na severu oko Svatova.

Forsiranje kupovine oružja

Rusija je ubacila još vojnika u bitku, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre sastanka ministara odbrane Evropske unije u Stokholmu.

„Oni su pretrpeli velike gubitke, ali u isto vreme ne možemo isključiti da bi Bahmut na kraju mogao pasti u narednim danima", rekao je Stoltenberg.

Ovo ne bi nužno bila prekretnica u ratu, ali je pokazalo se da „ne treba da potcenjujemo Rusiju", rekao je on.

Ministri odbrane EU složili su se da ubrzaju isporuku artiljerijskih metaka i kupe više granata kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci, koja sagoreva granate brže nego što ih njeni saveznici mogu proizvesti.

Prema planu, države EU bi dobile finansijske podsticaje u vrednosti od milijardu evra da pošalju više svojih artiljerijskih metaka u Kijev, dok bi još milijardu evra finansirale zajedničku nabavku novih granata.

Opustošeni gradovi

Rusija je saopštila da je anektirala skoro 20 odsto teritorije Ukrajine i kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak ka zauzimanja celog industrijskog regiona Donbasa na njenoj granici.

Zapadni analitičari kažu da Bahmut nema malu stratešku vrednost, iako bi njegovo hvatanje bilo podsticaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vojsci nakon niza neuspeha u, kako oni nazivaju, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Kijev kaže da bi gubici koje je tamo pretrpela Rusija mogli da odrede tok rata, a očekuje se da će Ukrajina pokrenuti kontraofanzivu kada se vreme popravi i kada dobije više zapadne vojne pomoći, uključujući tenkove.

Meseci ratovanja na istoku bili su među najsmrtonosnijim i najrazornijim otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru prošle godine, dodajući Bahmutovo ime na listu razorenih gradova koja uključuje Mariupolj, Sijerodonjeck i Lisičansk.

Ukrajinski vojni dron pokazao je razmere razaranja u Bahmutu, snimivši stambene blokove u plamenu i dimu koji izbija iz stambenih naselja.

Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera, rekla je da je u Bahmutu ostalo manje od 4.000 civila, uključujući 38 dece, od predratne populacije od oko 70.000.

Avri Hejns, američka direktorka Nacionalne obaveštajne službe, rekla je senatskom komitetu da Vašington nije predvideo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike uspehe.

(EURACTIV.rs)