Politika

NIKOLA SANDULOVIĆ U PRITVORU: BIA demantuje povredu prava i slobode, institucije EU prate situaciju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nikola Sandulović je u pritvoru, institucije EU prate situaciju i navode da je važno imati jasne činjenice i informacije.

Izvor: YouTube/Goli život

Predsednik Republikanske partije nalazi se u pritvoru u Nišu zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Sandulović je početkom januara na društvenoj mreži "X" postavio stari snimak na kojem polaže venac na spomenik u kompleksu "Adem Jašari" u Prekazu. Dan kasnije, njegov advokat Čeromir Stojković naveo je da ga je uhapsila Bezbednosno-informativna agencija i da je došlo do primene fizičke sile.

Bezbednosno-informativna agencija demantovala je pojedine tvrdnje Sandulovića, ističući da prilikom preduzimanja aktivnosti iz zakonom propisanog delokruga rada Agencije nije došlo do povrede slobode i prava, kao ni nezakonite primene fizičke sile prema Sanduloviću.

"Pripadnici BIA preduzeli su aktivnosti u cilju razjašnjenja pozadine Sandulovićeve protivzakonite delatnosti koju je nadležni tužilac kvalifikovao kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. KZ RS", piše u saopštenju BIA.

Dodaje se da iznošenjem laži o navodnom nezakonitom postupanju pripadnika BIA, Sandulović i "ostali promoteri nezavisnosti takozvanog Kosova, žele da dezinformišu i uznemire domaću i stranu javnost, naruše ugled Bezbednosno-informativne agencije i destabilizuju bezbednosne prilike u Republici Srbiji."

"Pripadnici BIA nastaviće da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, profesionalno i odgovorno postupaju u cilju zaštite poretka i bezbednosti Republike Srbije i njenih građana", zaključuje se u saopštenju.

Institucije Evropske unije (EU) su potvrdile da prate situaciju i informacije o pritvaranju Sandulovića.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je naglasila da su evropske institucije u kontaktu sa relevantnim vlastima i zainteresovanim stranama.

"Važno je imati potpuno jasne činjenice oko ovog slučaja. Očekujemo da se poštuju prava svih građana. Svako pritvaranje treba da bude zasnovano na razumnoj sumnji da je izvršeno krivično delo, a sve verodostojne navode o nasilju treba da budu delotvorno praćene od strane relevantnih nadležnih organa", navela je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa Ana Pisonero.

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)