Politika

ŠPANSKA OPOZICIJA U STRAHU ZBOG PRIZNAVANJA KOSOVSKIH PASOŠA: To bi moglo da bude presedan za Kataloniju?

Glavna opoziciona snaga Španije, Narodna stranka ili Partido Popular, zahtevala je objašnjenja od vlade zbog njenog priznavanja kosovskih pasoša, tvrdeći da bi to moglo da bude presedan za priznavanje katalonskih pasoša u budućnosti.

Izvor: EURACTIV/Jelena Jevtić

Španija je napravila preokret u odnosu na svoj prvobitni stav da ne priznaje pasoše takozvanog Kosova, čak i kada je u pitanju liberalizacija viza za šengensku zonu, koja je stupila na snagu 1. januara 2024. Madrid je najavio da će prihvatiti pasoše, ali to nije značilo stvarno ili faktičko priznanje suvereniteta.

Međutim, konzervativna opozicija nije bila ubeđena i zahtevala je objašnjenja, navodeći da su odluke vlade "postavile presedan da bilo koja zemlja u budućnosti prihvati hipotetički katalonski pasoš".

U oktobru 2017. katalonski parlament odobrio je – tajnim glasanjem i u odsustvu stranaka protiv nezavisnosti (uključujući PSOE i PP/EPP) – deklaraciju o nezavisnosti kojom se uspostavlja Katalonska Republika.

Ovu deklaraciju, koju su odobrila 72 poslanika separatističkih partija, Ustavni sud je naknadno poništio. Tekst je rezultat nezakonitog referenduma o nezavisnosti regiona održanog 1. oktobra te godine, ali je ubrzo nakon toga proglašen neustavnim.

Kontroverzni zakon o amnestiji koji je španski premijer Pedro Sančez (PSOE) pristao da progura u zamenu za glasove dve glavne katalonske separatističke partije, Zajedno za Kataloniju (JkCat) i Republikanske levice Katalonije (ERC), ima za cilj da izleči rane izazvane ovim antiustavnim merama i nezakonitim akcijama katalonskih separatista između 2012. i 2023. godine.

Ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares isključio je opciju da je priznavanje kosovskih pasoša od strane Madrida direktan potez za "udovoljavanje" katalonskim separatističkim snagama, na čijim glasovima se oslanja stabilnost španske progresivne vlade, piše ABC.

On je dodao da Madrid ne priznaje "jednostrano proglašenje nezavisnosti" kao što je kosovsko i rekao da Španija "nije promenila svoj stav o nepriznavanju Kosova".

Španija se zalaže za dijalog Beograda i Prištine

Međutim, uprkos odbijanju Madrida da prizna Kosovo kao državu, ministar je podvukao pozitivan stav Španije prema dijalogu između sukobljenih strana u regionu.

panija nikada neće biti prepreka dijalogu Beograda i Prištine, niti će ikada biti prepreka, u ovom slučaju, u dijalogu Prištine i Evropske unije", prokomentarisao je Albares.

Zvaničnik je rekao da Španija podržava inicijative visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da "promoviše ovaj dijalog" između Kosova i Srbije.

Od 1. januara ove godine stupilo je na snagu izuzeće od viza za građane Kosova u EU, što im omogućava da putuju bez viza u šengenski prostor i Evropsku uniju.

Podsetimo, navodna nezavisnost takozvanog Kosova jednostrano je proglašena u februaru 2008. godine. Ovaj potez su priznale SAD i većina članica EU, osim Kipra, Rumunije, Grčke, Slovačke i Španije.

(JA/EURACTIV.rs)