Politika

ŠPANIJA PRIZNALA PASOŠE IZDATE U PRIŠTINI, ALI NE I NEZAVISNOST TZV. KOSOVA: Šta to zapravo znači u praksi?

Nekoliko dana nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije, Španija je priznala pasoše koje izdaju institucije u Prištini. To se, međutim, ne odnosi i na priznanje nezavisnosti Kosova, potvrdili su iz Ministarstva

Izvor: Printscreen/Youtube/Flags and Anthems

Nekoliko dana nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije, Španija je priznala pasoše koje izdaju institucije u Prištini. Nakon toga u javnosti su se pojavile dileme oko toga da li ovaj čin utiče na čvrst stav zvaničnog Madrida o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Upravo tim povodom oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Španije kako bi razjasnilo novonastalu situaciju.

Naime, iz Ministarstva su poručili da ovakav razvoj događaja ni na koji način ne podrazumeva priznanje Kosova, prenose mediji u Prištini.

"Sve zemlje koje priznaju Šengen prihvatile su upotrebu kosovskih pasoša. To ni na koji način ne znači priznanje Kosova. Bez ove izmene, nosioci ovih pasoša bi imali problema da legalno posećuju zemlje koje ih ne priznaju“, navodi se u reakciji španskog Ministarstva spoljnih poslova. 

Šta ova mera znači u praksi?

Vizna liberalizacija pruža mogućnost za oko 1,8 miliona građana Kosova da borave do 90 dana bez vize u Šengenskom prostoru, u periodu od 180 dana. Istovremeno, ova mera omogućava građanima ovih zemalja da putuju u Kosovo bez potrebe za vizom. 

Iako građani sa Kosova i Metohije od 1. januara mogu slobodno da putuju u zemlje šengenske zone nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza, tek nekoliko dana kasnije postalo je jasno da će moći da posete i Španiju, jednu od država EU koja ne priznaje nezavisnost samoproglašene države.

Izvor: EURACTIV/Jelena Jevtić

To su za portal Newtral.es potvrdili i izvori Ministarstva spoljnih poslova. Osim Španije, isti stav imaju Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija. 

Jasno se ističe da nema promene u zvaničnom stavu Španije o tzv. Kosovu i nepriznavanju njenog suvereniteta, jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine od strane prištinskog parlamenta.

"Španija favorizuje i nastaviće da favorizuje dijalog Beograda i Prištine kao način za rešavanje ovog rešenja i nastoji da minimizira njegov uticaj na građane", primećuje Forin afers.

Olakšice ipak ne važe za sve

Prema ranijem pisanju Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) navodi da ova "olakšica" ne važi za Srbe sa Kosova bez kosovskog pasoša.

"Ako ovaj izuzetak opstane, onda će kosovski Srbi biti jedini Evropljani, ako se ne računaju građani Rusije i Belorusije, kojima je i dalje uskraćena sloboda putovanja u EU", navodi Dojče vele, preneo je ranije Kosovo onlajn.

Izvor: EURACTIV/Jelena Jevtić

Ova "situacija" nastala je 2009. godine kad su srpski državljani dobili mogućnost bezviznih putovanja, pa je tada Evropska komisija insistirala da se ne pravi razlika među stanovnicima Kosova i Metohije. Srbi sa KiM, premda srpski građani, mogli su da dobiju pasoše jedino preko Koordinacione uprave.

Ali, sa takvim pasošima se i dalje ne može putovati bez vize u zemlje EU, pa je Evropska komisija predložila ukidanje tog posebnog pravila, kažu u Briselu

(J.N./EURACTIV.rs)