Politika

CILJ JE ZASTRAŠIVANJE ČITAVE NOVINARSKE ZAJEDNICE: Bugarski sajt dobio rekordnu tužbu od 500.000€

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bugarski sajt za proveru činjenica dobio je rekordnu tužbu od 500.000 evra.

Izvor: Mediapool.bg

Bugarski sajt koji proverava činjenice suočen je sa rekordnom tužbom od 500.000 evra, koja bi mogla da ga zatvori zauvek. Osiguravajuća kompanija tuži "Mediapool" zbog objavljivanja zvaničnog transkripta zasedanja bugarske Vlade.

SLAPP tužba, odnosno proces čiji je cilj da tuženog pojedinca ili kompaniju zaspe nenadoknadivim troškovima suđenja i procedurama, pokrenuta je protiv ovog sajta na kojem radi 11 novinara. Osiguravajuća kompanija "Lev Ins" objavila je da se "oseća pogođenom" zbog teksta čija je osnova transkript zasedanja Veća ministara, koji je javno dostupna informacija.

"Lev Ins" je do prošle godine bio lider na tržištu ali se sada nalazi na drugoj poziciji. U spornom članku objavljenom u septembru prošle godine, tema je bio problem koji može da se odrazi na stotine hiljada stanovnika Bugarske. U pitanju je rizik da zemlja izgubi svoja prava pod međunarodnim sistemom osiguranja "zelenom kartom".

Ministarka finansija Rosica Velkova citirana je u članku izjavom da "Lev Ins" nema dobre rezultate u proteklom periodu i da ima izazove u pokrivanju štete saobraćajnih nesreća u inostranstvu, u kojima su učestvovali bugarski državljani.

"Postoji veliki rizik da će naš nacionalni biro biti isključen iz sistema 'zelene karte' na sledećoj sednici, i da od iduće godine neće moći da izdaje te karte bugarskim osiguranicima", rekla je ona.

Bugarska nije usvojila neophodnu regulativu koja bi joj otvorila put ka evrozoni. Vlada je predložila promene zakona koji su propali nakon bojkota sastanaka ekonomske komisije od strane više stranaka.

Sajt "Mediapool" je saopštio da je tokom izrade članka kompanija "Lev Ins" bila kontaktirana, ali da je napismeno odgovoreno da će informacije iz članka biti pitanje za sud.

SLAPP tužba protiv ovog sajta najveća je u istoriji Bugarske. Evropska unija trenutno je u procesu pripremanja direktive protiv ovakvih tužbi da bi u ranoj fazi zaštitila ugrožene od zloupotrebe tvrdnji o uvredi ili povredi ugleda i časti.

"Cilj tužbe je da se cela novinarska zajednica zastraši. Duboko je uznemirujuća činjenica da idemo na sud zbog izjave ministarke, koja se nalazi u zvaničnom transkriptu zasedanja koji je javna informacija. Svaki nezavisni glas koji je slobodno govorio o problemima sa 'zelenom kartom' biće zastrašen, kao i mediji i kompletna novinarska zajednica", rekla je vlasnica i urednica tog sajta, Stojana Georgijeva.

(EURACTIV.rs)