Politika

AMERIČKI SENATOR BOB MENENDEZ SUOČAVA SE SA NOVIM OPTUŽBAMA: Agenti pronašli više od 480.000 dolara u njegovom sefu

Autor Milena Antonijević

Američki tužioci objavili su 2.januara nove krivične prijave protiv senatora Roberta Menendeza, navodeći da je uzeo mito kako bi pomogao biznismenu da obezbedi investiciju iz fonda koji je povezan sa vladom Katara

Izvor: Youtube/Senator Bob Menendez/printscreen

Prema pisanju više stranih medija, Menendez se već suočava sa optužbama za korupciju u istom slučaju, što je on negirao, uključujući zaveru da deluje kao agent Egipta, kao i za primanje mita i trgovinu uticajem za Kairo.

Menendez je odbacio pozive da podnese ostavku, ali se u septembru odrekao predsedavanja moćnim Komitetom za spoljne poslove Senata, navodi Frans 24.

Menendez je navodno primao mito da bi pomogao biznismenu Fredu Daibesu, koji je "tražio milione dolara za ulaganje od fonda koji je povezan sa Katarom" korisnih za Dohu, navodi se u optužnici.

U optužbama u vezi sa Egiptom, Mendendes je optužen da je primio stotine hiljada dolara mita od tri stanovnika Nju Džersija između 2018. i 2022. i da je koristio svoju „moć i uticaj da zaštiti, obogati te biznismene i koristi vladu Egipta".

U optužnici od utorka se navodi da su agenti pronašli više od 480.000 dolara u gotovini nabijenih u koverte "i sakrivene u odeći, ormarima i sefu" tokom pretresa Menendezove kuće.

Deo novca je pronađen u jaknama na kojima je pisalo Menendezovo ime.

Sedamdesetogodišnji veteran i demokrata, čiji su roditelji emigrirali u Sjedinjene Države sa Kube, ranije je negirao da je počinio bilo kakve zločine.

(M.A./EURACTIV.rs)