Politika

AMBASADOR ĐURIĆ O PREDLOGU AMERIČKE KONGRESMENKE TENI: Od velikog značaja za nas, ona nam je iskreni prijatelj

Autor Milena Antonijević

Predlog zakona o podršci Briselskom sporazumu američke kongresmenke Klaudije Teni od ogromnog je značaja jer se njime prepoznaje da se nad Srbima na Kosovu vrši institucionalni teror, kaže Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD

Izvor: Kurir

Đurić je za Kosovo onlajn istakao i da uslovljavanje američke pomoći vladi u Prištini formiranjem Zajednice srpskih opština, za šta se Teni zalaže, znači pritisak na one koji vrše teror nad Srbima.

Kako kaže, predlog kongresmenke Klaudije Teni koja je i kopredsedavajuća u Srpskom kokusu u Kongresu i iskreni prijatelj srpskog naroda, od ogromnog je značaja.

"Ona je inicirala Predlog zakona o podršci Briselskom sporazumu, a zapravo je reč o predlogu kojim se uskraćuje svaka pomoć takozvanom. Kosovu, odnosno Kurtijevim institucijama dok ne okončaju represiju i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiju", kazao je Ðurić.

On navodi da se ovim prepoznaje da se nad Srbima na Kosovu i Metohiji vrši institucionalni teror i kampanja koja podrazumeva nelegano prisustvo specijalnih snaga na severu, o čemu predlog kongresmenke i govori.

"Ona zahteva da se povuku sve specijalne snage sa severa KiM, što je velika politička činjenica koju nismo mogli da čujemo do sada od bilo kog od američkih predstavnika, a zatim i to da se uslovi sva američka pomoć vladi u Prištini formiranjem ZSO, okončanjem terora i pritiska nad Srbima na KiM, što samo po sebi znači određenu količinu pritiska na one koji taj teror vrše",naveo je Ðurić i pojasnio da Kongres trenutno usporeno donosi različite zakonske akte zbog političkih podela i razlika između demokrata i republikanaca, pa malo zakonskih predloga uopšte "prolazi" u tom telu.

Međutim, kako dodaje ambasador Đurić, "činjenica da je jedan istaknuti član Kongresa, koji je istovremeno i predsedavajući Srpskog kokusa, stao u odbranu Srba na KiM, u odbranu mirnog, normalnog i demokratskog načina rešavanja problema, ali pre svega podigao glas protiv nelegalnog prisustva Kurtijevih snaga na severu KiM, za nas ima veliki pozitivan značaj".

On smatra da to pažljivo posmatraju i pojedini evropski političari, od kojih se, prema njegovim rečima, možda neki još nisu odvažili da u svojim zemljama pokrenu slične inicijative. 

Ističe da Teni zbog iznetih stavova trpi ogroman pritisak od dela zajednice na društvenim mrežama i izložena je velikim političkim napadima, iako ne može da ima neposrednu političku korist od toga što je stala na stranu Srba.

"Ova inicijativa je pružila priliku za okupljanje jednog broja članova Kongresa koji će se, očekujem, pridružiti inicijativi Klaudije Teni i, samim tim, skrenuti pažnju američke političke klase i javnosti na problem Srba na KiM. Verujem da će podrška Predlogu zakona doći i od pojedinih predstavnika Demokratske partije, a ne samo Republikanske. To je mali, ali ne beznačajan, čak je izuzetno značajan korak za afirmaciju srpskog položaja u političkim institucijama u SAD i zapadnom svetu generalno", smatra Ðurić.

Na konstataciju da je Vašington ublažio oštre reči ka Srbiji, te da su i izjave američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila pozitivnije prema Srbiji, Ðurić kaže da je glavni osnov za bolje razumevanje međunarodnog položaja Srbije odgovorna politika koju vodi državno rukovodstvo.

"Činjenica je da je Srbija uspela da napravi potpunu metamorfozu ekonomije i da za nešto manje od decenije, od zemlje koja pozajmljuje novac za najosnovnije potrebe, postane zemlja koja pomaže susedima, kredibilan je partner u održavanju regionalne stabilnosti i mira, koja godinama ima najveći priliv stranih direktnih investicija u Jugoistočnoj Evropi. Politika države Srbije je, u delu javnosti, čak i kod onih kojima se ne dopada, prepoznata kao odgovorna i to je podiglo nivo kredibiliteta zemlje, ne samo u SAD, nego i na drugim meridijanima", rekao je između ostalog Đurić.

(M.A./EURACTIV.rs)