Politika

VLADALA 52 GODINE, UŽIVALA ŠIROKU PODRŠKU DANACA: Zašto je kraljica Margret odlučila da presto prepusti sinu?

Autor Milena Antonijević

U svom tradicionalnom govoru u novogodišnjoj noći emitovanom na danskoj televiziji, kraljica Margret je najavila da će predati tron svom sinu, prestolonasledniku Frederiku

Izvor: Youtube/NBC News/printscreen

Kao razlog, navela je operaciju leđa koju je imala u februaru 2023, što je, kako je rekla, podstaklo da razmišlja o budućnosti.

„Za dve nedelje biću kraljica Danske već 52 godine", rekla je ona i dodala: 

„Ovakav razvoj situacije ostavio bi posledice na bilo kome, pa i na meni. Vreme uzima svoje, a broj zdravstvenih problema se povećava. Ne može se preduzeti onoliko koliko sam mogla u prošlosti".

Ona je govorila i o operaciji leđa koju je imala prošlog februara.

„Sve je proteklo u najboljem redu, zahvaljujući stručnom zdravstvenom osoblju, koje je brinulo o meni. Operacija je neminovno dala povoda za razmišljanja o budućnosti kao i da li bi sada bio pravi trenutak da se odgovornost prenese na sledeću generaciju", kazala je kraljica i istakla:

„U januaru 2024. biće tačno 52 godine nakon što sam nasledila svog voljenog oca, ali vreme je da se povučem sa mesta kraljice Danske. Predaću presto svom sinu prestolonasledniku Frederiku", navela je ona.

Kraljica Margreta II preuzela je tron 14. januara 1972. nakon smrti kralja Frederika X.

Nakon smrti britanske kraljice Elizabete II prošle godine, Margret je postala monarh sa najdužim stažom u Evropi.

Princ Frederik će u januaru preuzeti tron kao Njegovo Veličanstvo Kralj Frederik X, saopšteno je iz kabineta danskog premijera.

Njegova supruga, princeza Meri, rođena u Australiji, postaće kraljica supruga, ujedno i prva Australijanka koja je ikada dobila tu ulogu.

Par se slavno upoznao u sidnejskom baru tokom Olimpijskih igara 2000. godine, a njeni obožavaoci su izdaleka gledali kako se pridružila redovima danske kraljevske porodice.

Uspon princeze Meri na tron obezbediće veliku publiku za ceremoniju iz njenog bivšeg doma u Hobartu na Tasmaniji, gde je radila kao izvršni direktor prodaje nekretnina pre nego što je upoznala princa.

Posle sastanka u Državnom senatu, 14. januara, premijer će proglasiti promenu prestola u zamku Kristijansborg.

Kraljica će nastaviti da nosi naziv Njeno Veličanstvo nakon primopredaje.

Danska kraljevska porodica ima ograničenu ulogu prema ustavu zemlje, a vlast pripada parlamentu. Monarsi igraju važnu ambasadorsku ulogu, kao i proklamovanje novih zakona.

Prema pisanju Rojtersa, Margret je tokom svog života uživala široku podršku Danaca.

(M.A./EURACTIV.rs)