Politika

MIGRACIONA KRIZA U MAROKU: Vlasti presrele preko 1.100 migranata u blizini španskih enklava

Autor Milena Antonijević

Marokanska vojska saopštila je da je presrela više od 1.100 migranata koji su u novogodišnjoj noći pokušavali da stignu do španskih enklava Seuta i Melilja.

Izvor: Youtube/Florian Reichelt/printscreen

Tokom noći između 31. decembra i 1. januara, više od 1.110 ljudi je privedeno u gradovima Nador, M'dik i Fnidek tokom višestrukih operacija koje su sprovele vojska i bezbednosne snage, saopštio je generalštab oružanih snaga.

Vojska je saopštila da je 175 migranata iz Maroka, Alžira, Tunisa i Jemena uhapšeno u Nadoru, blizu granice sa Meliljom. Nije navedena nacionalnost ostalih pritvorenih migranata.

Seuta i Melilja, dve španske teritorije na severnoj marokanskoj obali, jedine su kopnene granice Evropske unije na afričkom kontinentu i često su meta migranata koji se nadaju da će stići do kontinentalne Evrope.

Španija i Maroko potpisali su sporazum o saradnji u oblasti migracija u februaru prošle godine, dok je Maroko poslednjih godina dobio stotine miliona dolara od EU za pomoć u rešavanju ovog pitanja.

Još jedna značajna migraciona ruta prolazi kroz španska Kanarska ostrva, sa migrantima koji odlaze sa obale Maroka i sporne teritorije Zapadne Sahare.

Prošle godine arhipelag se suočio sa najgorom migracionom krizom od 2006. godine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Između 1. januara i 15. novembra 2023. godine 32.436 migranata stiglo je na ostrva, što je povećanje od 118 odsto u odnosu na isti period 2022.

Stotine su poginule prošle godine na opasnom putovanju morem čak iz Senegala.

(M.A./EURACTIV.rs)