Politika

NEMAČKI LIBERALI IZGLASALI PODRŠKU VLADAJUĆOJ KOALICIJI: Olaf Šolc - "Vremena su teška, ali ćemo ih prebroditi"

Autor Milena Antonijević

Deo članova nemačkih slobodnih demokrata glasao je u neobavezujućoj anketi za ostanak u trostranoj vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca.

Izvor: PinkTv/Screenshot

Članstvo ove stranke sa niskim porezima, poslovno orijentisano, ljutilo se na vladavinu Šolcove socijalno orijentisane socijaldemokrate i Zelene, što je dovelo do spekulacija da koalicija možda neće izdržati nešto manje od dve godine koliko joj je ostalo do isteka mandata.

Bijan Djir-Sarai, generalni sekretar FDP-a, rekao je 1. januara da rezultat, sa 52 odsto glasova za ostanak, jasno pokazuje da stranka želi da nastavi da vlada.

„Politički izazovi u Nemačkoj su ogromni, u ekonomskoj politici, u budžetskoj politici, ali i migraciji i želimo da FDP nastavi da doprinosi", kazao je on.

Samo 26.000 od 76.000 članova stranke glasalo je u anketi, koju su pokrenuli lokalni i regionalni čelnici pošto što je stranka izbačena iz regionalnih parlamenata u Bavarskoj i Hesenu nakon što je na izborima pala ispod cenzusa od 5 odsto glasova.

Sa ratom u Ukrajini, gubitkom ruskog gasa i potrebom za ubrzanom energetskom tranzicijom koja nameće neviđene troškove za evropsku industrijsku elektranu u vreme niskog ili negativnog rasta, FDP smatra da se njegovi fiskalno ortodoksni recepti teško prodaju.

Nijedna od koalicionih partija nema interes za vanredne izbore koje zahtevaju opozicioni konzervativci.

U teškim ekonomskim vremenima, ankete stavljaju konzervativce na preko 30%, što je oko dva puta više od nivoa SPD-a i Zelenih. FDP se kreće oko granice od 5% na nacionalnom nivou.

U svom novogodišnjem obraćanju 31. decembra, Šolc je priznao da su vremena teška, ali je obećao da Nemačka ima snage da prođe kroz težak period.

„Mnogi su nezadovoljni i ja to shvatam ozbiljno. Ali u isto vreme mi u Nemačkoj ćemo to prebroditi", rekao je on.

Inflacija je pala, plate rastu, a zimske zalihe gasa su pune do vrha",kazao je on.

(M.A./EURACTIV.rs)