Politika

DA LI JE AMERIKA POVUKLA LOŠ POTEZ OKO IZRAELA? Postoji rizik od širenja konflikta, sledeći koraci moraju biti oprezni

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li je Amerika povukla pogrešan potez oko Izraela? Analitičari ocenjuju da postoji opasnost od širenja konflikta.

Izvor: YouTube/Joe Biden

Nova godina počinje tako što Izrael gura svoju ofanzivu dalje u pojas Gaze kao odgovor na Hamasove napade 7. oktobra.

Međunarodni pritisak raste na Izrael da ograniči trajanje i intenzitet svog rata usred globalnog negodovanja zbog toga što su stanovnici Gaze zarobljeni u smrtnoj opasnosti, bez kritičnih zaliha ili pristupa zdravstvenoj zaštiti, dok se bolest širi kroz prepune humanitarne kampove. Uprkos tome, Izrael je udvostručio svoje napore i obećao da će njegov rat protiv Hamasa besneti mnogo meseci. Rizik od šireg bliskoistočnog sukoba eskalira, ocenjuje Si-En-En u svojoj analizi za 2024. godinu.

Sve je veća prekogranična razmena između islamističke paravojne grupe Hezbolah koju podržava Iran i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na granici Libana i Izraela.

Proksi napadi frakcija koje podržava Iran u Iraku - poput nedavnog udara na ambasadu SAD u Bagdadu - postaju sve hrabriji i češći. A dalji napadi jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran na globalne brodske rute kroz Crveno more i Suecki kanal mogli bi da dovedu do porasta cena energije.

Takođe postoji rizik da druge ekstremističke grupe u regionu budu podstaknute oportunizmom i/ili pritužbama. Podrazumeva se da bilo kakva formalna normalizacija veza između Izraela i Saudijske Arabije, dogovor koji je izgledao blizu pre 7. oktobra, sada nije na stolu.

Rana nedvosmislena podrška Sjedinjenih Država izraelskim napadima na Gazu narušila je imidž koji Amerika projektuje kao garant ljudskih prava i međunarodnog prava - reputacijski udarac od kojeg je malo verovatno da će se Vašington oporaviti u kratkom roku, uprkos odlučnoj promeni tona.

Ulaskom u 2024., SAD i njeni saveznici moraju da uspostave ravnotežu između odmazde i odvraćanja od posrednih napada, dok svoje odgovore drže ispod praga koji bi pokrenuo širi sukob.

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)

Tagovi